Ексклюзиви
пʼятниця, 05 березня 2010 07:03

"Ясно було, що Юлю зметуть одразу після виборів"

— Чули? Юлю відстранили, — каже надвечір одна жінка до другої у столичному трамваї N18 у день відставки уряду, 3 березня.

— Та ви що! Сама пішла, что лі? — дивується інша.

— Заставили. Вона не хотіла. Та й депутати її не голосували, тільки семеро зрадників знайшлося! — спльовує.

— Ви за Тимошенко кажете? — долучається до розмови киянка 41-річна Олена Гладкова. — Вона ж усім їм мішає. Стільки енергії у женщини, що не дає їм спокійно красти.

Виходять на кінцевій зупинці "Контрактова площа". У кожної — по дві торби. Розмова переривається, бо на площі знепритомнів чоловік, міліціонери йому роблять штучне дихання. Навколо зібрався натовп. Жінки біжать туди.

Відставку Тимошенко обговорюють й на столичному майдані Незалежності. Близько 18.00 у підземному переході двоє перехожих купують каву в пластикових стаканчиках за 2 грн. Називаються Маріком, 44 роки, та 38-річним Владом.

— Всех под молотки, — говорить Марік. — Как Янукович может управлять, если даже разговаривать не научился? У него две статьи — гоп-стоп и изнасилование. А у меня — четыре. У нас с ним одинаковый менталитет. Может только силой — по голове.

На ґанку Головпоштамту збираються незнайомі між собою літні кияни. У середу ввечері їх близько 20. Стоять колом та розмовляють про уряд.

— "Регіонів" і комуністів можна зрозуміти, вони ніколи не були у коаліції з Тимошенко. Але інші мєрзавци просто не могли голосувати за відставку! Це їх остання каденція. Литвин кінчить так само, як Плющ і Мороз — на наступних виборах вилетить із Ради, — каже Олександр Охатрін, 63 роки.

До розмови прислухається 78-річний Віталій Григорович. Зсовує картуза набік, із запалом говорить:

— Зрозумійте, це все провина Ющенка. Кожен день агітація проти неї. Його електорат повірив та проголосував за Януковича. А Юлі цих 5 відсотків якраз не вистачило для перемоги. Спалив увесь демократичний табір. Розвалив, що міг. Майдан у тому числі. А тепер маємо — "Усе буде Донбас".

Литвин на наступних виборах вилетить із Ради

— Вони кожен по-своєму обманюють людей. У відставці Тимошенко сама винна — вела себе неадекватно, — вважає Іван Данилов, років 60. — Така собі невинна мила жіночка, яка людям подобається. А насправді — пустомеля, як і всі інші. Тепер працюватиме в опозиції. У відкриту вона не буде блокувати те, що робить Янукович, привселюдно палки в колеса не вставлятиме. У неї є більш тайні механізми. Ось вона вже каже, що Янукович за перший тиждень приватизував титанову промисловість — віддав заводи Фірташу.

— А як вона могла себе показати з іншого боку? — вигукує 59-річний Віктор Павлович. — Які в неї важелі були? Усі дії уряду блокував Ющенко. Він її особисто не переносив як чоловік.

— Ви повинні одне знать. Знайдуть вони спільну мову та витягнуть країну з кризи. Це все одна квітка — Юля, Яник, Ющ. Правда пелюстка Юля — сама гарна, — продовжує Данилов.

На ці слова люди обурюються. Перебивають одне одного. Найбільше чути того, хто голосніше кричить. Ніхто нікого не слухає, всі розмахують руками.


— Довела Тимошенко країну, гірше нікуди, — зазначає львів"янка Олена Семчишин, 35 років. — Уже і свої проти неї голосують. Хто ж тепер захоче йти на прем"єра? Боргів купа, люди невдоволені.

Олена безробітна. Заробляє розклеюванням оголошень. Клеїть об"яву "Тренінг особистого розвитку" на металевий стенд біля "клумби". Це площа в центрі міста біля пам"ятника Шевченку, де збираються пенсіонери, охочі до розмов про політику. У середу ввечері тут іде 61-річний Іван Левицький, колишній інженер-механік автобусного заводу.

— Ясно було, що Юлю зметуть одразу після виборів, — каже. — Я спершу думав, що ідеальним прем"єром був би Ющенко. Він має досвід роботи на цій посаді. Пам"ятаю, коли Ющенка змістили, яка паніка була. Мітинги збирали. Бо ж мали першого українського прем"єра. Але як побачив рейтинг Ющенка після виборів, зрозумів, що це геть не то. Нецікавий він народу.

— 2004-го я їхав у маршрутці, — згадує товариш Левицького, Петро Савчин, 63 роки. — По радіо передають, що Ющенко вибори програв. Люди почали возмущатися. Водій каже: "Давайте я заїду додому, речі зберу — і до Києва". І всі підтримали. А зараз що? Юля програла, то тільки проплачені на Майдан можуть поїхати. Прапор у руку, купюру в кишеню — і вперьод. А я би й за гроші не їхав.

— Так кого ж поставлять на її місце? — запитує його Іван.

— Та Азарова. Або іншого бандюка. От тоді заживемо, — іронічно посміхається.

Зараз ви читаєте новину «"Ясно було, що Юлю зметуть одразу після виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути