четвер, 04 березня 2010 19:57

"Янукович припустився першої політичної помилки"

Автор: фото з сайта www.dairynews.ru
  Станіслав Бєлковський: ”Політичні еліти втомилися від боротьби, а ще більше втомилися їхні спонсори”
Станіслав Бєлковський: ”Політичні еліти втомилися від боротьби, а ще більше втомилися їхні спонсори”

Директор російського Інституту національної стратегії 39-річний Станіслав Бєлковський вважає, що нову коаліцію можуть сформувати до кінця березня:

— Для Віктора Януковича було дуже важливим відставити уряд Юлії Тимошенко до 5 березня. Цього дня в нього запланований візит до Москви. Не секрет, що в останні місяці Кремль орієнтувався на Тимошенко. А тепер Янукович має в кишені її відставку і може вимагати, щоб усі питання, які лежать у компетенції уряду, насамперед постачання і транзит газу, Москва вирішувала з ним — президентом.

Невипадково саме після відставки уряду Кремль оголосив про офіційний статус візиту українського президента, хоч до того йшлося про візит робочий. І більше того — устами своїх кишенькових політологів Москва заявила, що насправді підтримувала у президентських перегонах Віктора Януковича, хоча це не так.

Газовий контракт переглянуть?

— Віктор Янукович запропонує Москві створити газотранспортний консорціум. У пакеті до цього — управління українською газотранспортною системою за участю Євросоюзу і зниження ціни газу в базовому контракті. До перегляду домовленостей президента підштовхує газова команда у його партії. Але Росія до такої розмови не готова. Її цілком влаштовує теперішній газовий контракт. А пропозицію реально управляти ГТС з уст Віктора Януковича всерйоз не сприйматиме. Кремль уважає, що новий президент не зможе цього гарантувати.

Що заважало Партії регіонів відставити уряд Тимошенко раніше?

— Їм бракувало впевненості у тому, що мають свою конфігурацію влади. Вона з"явилася після голосування за відставку уряду. Того ж дня "регіонали" подали законопроект про новий порядок формування коаліції — силами більшості депутатів, а не фракцій. Це спірне питання з юридичної точки зору. Але очевидно, що "Регіони" активно готуються до формування уряду, не переймаючись тим, чи буде у них союз із "Нашою Україною — Народною самообороною".

Чому за відставку Тимошенко голосували депутати з НУ-НС і БЮТ?

— Бо не вірили у збереження уряду в новій конфігурації влади, сформованій під президента Януковича. Вони почали прораховувати, які місця можуть отримати у ній.

Росію повністю влаштовує теперішній газовий контракт

Семеро "бютівців" мали давній конфлікт із Юлією Тимошенко, а в НУ-НС було багато депутатів, які не підтримували главу уряду не перший місяць. Скажімо, фракція Єдиний Центр давно виступала за союз із Партією регіонів. Для неї питання збереження політичного обличчя не є чимось першорядним — там чітко бачать переваги, які може дати співпраця із силою Януковича.

Нова коаліція може народитися ще в березні?

— Думаю, так. Хоча Віктор Янукович припустився першої політичної помилки: він готовий формувати коаліцію шляхом порушення Конституції. Правильнішим було б починати зі створення повноформатної коаліції фракцій, навіть із кандидатурою прем"єр-міністра від НУ-НС і пакетом посад для "нунсівців" в економічному блоці Кабміну. Так він розділив би відповідальність між політичними елітами за стан країни. Ресурс радянської спадщини вже вичерпано, треба створювати нову економічну модель.

Натомість Віктор Янукович воліє дожимати сценарій коаліції більшості із прем"єром Миколою Азаровим. Навряд чи його уряд готовий реалізовувати системні реформи. З політичного боку це ще більше відштовхує від Януковича тих, хто готовий із ним співпрацювати. Ймовірність прем"єрства Сергія Тігіпка чи Арсенія Яценюка різко зменшується. Це — малоперспективний шлях, ураховуючи, що в найближчі два роки життя простих українців не покращиться.

А якщо НУ-НС пропонуватиме на прем"єра кандидатуру Віктора Ющенка?

— Віктор Янукович із повагою ставиться до Віктора Ющенка, вважає його своїм політичним батьком. Але ця кандидатура не компромісна, а тому малоймовірна.

Варіант розпуску парламенту можливий?

— Навряд чи. Політичні еліти втомилися від боротьби, а ще більше втомилися їхні спонсори. Депутати не впевнені, що отримають нові мандати. Партія регіонів може багато їх утратити, а Блок Литвина — взагалі опинитися за бортом. Лише комуністи пройдуть. Партія регіонів, по всьому видно, вирішила оформляти коаліцію якнайшвидше. Дострокові вибори для неї зараз маловигідні, як, до речі, і для Юлії Тимошенко. Для неї важливо, щоб команда Януковича набила якнайбільше ґуль. Погіршення економічної ситуації у країні їй на руку.

Як Юлія Тимошенко поводитиметься в опозиції?

— Вона утверджуватиме своє лідерство серед тих, хто голосував за неї та проти Януковича. Ми знову потрапляємо в ситуацію розділених політичних полюсів. Це небезпечно для держави зі стратегічної точки зору, бо виникає ситуація, коли є дві країни і два лідери в ній.

Відтоді, як Юлія Тимошенко стала прем"єром, вона прагнула стати єдиним лідером для країни, знайти спільну політичну мову зі Сходом і Заходом. Не вдалося, бо займалася тактичною боротьбою з опонентами. Тому її майбутнє — це статус Віктора Ющенка сім років тому. Тимошенко зайняла його нішу, але не зможе подолати ментальний розкол у країні. Політично вона критикуватиме Януковича в питаннях відносин із Росією, базування Чорноморського флоту і легалізації російської мови. Це ідеологічна основа її опозиційності. Усі альтернативні політичні проекти Тимошенко витіснятиме або поглинатиме. Її стратегічна мета — вся повнота влади.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович припустився першої політичної помилки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути