понеділок, 25 червня 2007 18:05

Керувати штабом "Нашої України" буде Балога

  Павло Жебрівський на дострокових виборах очолить штаб ”Нашої України” в Житомирській області
Павло Жебрівський на дострокових виборах очолить штаб ”Нашої України” в Житомирській області

Намічені на минулий тиждень переговори зі створення блоку між "Нашою Україною", "Народною самообороною" та "Українською правицею" знову не відбулися.

Цього разу головне спірне питання — розподіл посад після виборів. Юрій Луценко оголосив, що може відмовитися від участі в блоці, якщо це питання не вирішать до початку липня. Мовляв, щоб люди знали, кого після перемоги призначать прем"єром, головою парламенту й міністрами. Представники "Нашої України" заявили, що це передчасно.

Колишній нардеп-"нашоукраїнець" Павло Жебрівський, 45 років, запевняє, що це нормальний переговорний процес.

— Усі три політичні сили беруть участь у формуванні штабів, — каже він. — Єдиний штаб розгортається на базі "Народного союзу "Наша Україна". А те, що йде обмін ударами — це по-українськи.

Зараз об"єднання у блок потрібне всім, бо треба пройти у Раду. Які гарантії, що після виборів фракція не розколеться через ці сварки?

— Гадаю, люди радіють, що демократичні сили об"єднуються. У 2002 році теж дуже різні люди об"єдналися. Пророкували, що "Нашої України" як фракції не буде взагалі. Хтось на початку таки пішов, але потім усі решта залишалися. Віктор Ющенко любив говорити, що йому приємно посадити за один стіл Червонія і Червоненка. І таке, здавалося, неможливе об"єднання відбувалося, й знаходили спільну мову. Після минулих виборів, окрім зрадника Кінаха, у нас проблем не було. Але таких, як Кінах, у нас вже не буде.

Чи матиме блок своїх представників у виборчих комісіях?

— За законом про вибори, їх формують представники тих політичних сил, які створили фракцію у Верховній Раді. Деякі політики намагаються говорити, що ми такого права більше не маємо, бо на момент виборів у парламенті нашої фракції нема. Але фракція була, і "Наша Україна", впевнений, матиме своїх представників. Що стосується "Правиці" й "Самооборони", то вони не мали своїх фракцій.

А за квотою "Нашої України" вони зможуть запропонувати своїх представників?

— Наші штаби подадуть спільних кандидатів. У тому числі вони можуть бути присутніми, якщо мають потужних людей.

Посадити за один стіл Червонія і Червоненка

Луценко каже, що при формуванні нового Центрвиборчкому просив подати за квотою "Нашої України" кандидата від "Самооборони". Але йому відмовили.

— Ну... "Я снова хочу в Париж. Вы уже были? Нет, я уже хотел", — сміється Жебрівський.

Хто керуватиме виборчим штабом "Нашої України"?

— Наскільки я знаю, штаб очолюватиме Віктор Балога. Про заступників важко сказати.

Якою буде ваша особиста участь у виборах?

— Я буду керівником штабу в Житомирській області. А зараз у мене поїздки по Чернігівській області, через два тижні їду в Запорізьку область, ще через два тижні — у Вінницьку.

Минулої неділі лідер "Океану Ельзи" Святослав Вакарчук на концерті оголосив, що скоро "на верху будуть зміни". Він іде на вибори з "Нашою Україною"?

— Гадаю, що так. Славко відпрацював і як співак, і як політик на Майдані у 2004 році. Він мав бути в нашому списку і 2006-го. Але тоді були деякі питання і він не пройшов. Сьогодні усі за те, щоб він був у списку "Нашої України".

Його пісня "Веселі, брате, часи настали" була досить критичною щодо "помаранчевих"...

— Має змінитися свідомість людей. У всього українського суспільства розруха в головах, як казав професор Преображенський (герой роману "Собаче серце" Михайла Булгакова. — "ГПУ"). Після виборів президента прийшло розчарування. Усі очікували, що все одразу стане класно. Коли Славко співав цю пісню, він так само, як середньостатистичний українець, чекав, що все якось зробиться. Не зробиться. Перетворення не відбуваються помахом чарівної палички.

А Руслана знову піде в депутати?

— Мені не відомо.

Зараз ви читаєте новину «Керувати штабом "Нашої України" буде Балога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути