понеділок, 08 жовтня 2007 19:08

"Це провокації від Шуфрича та Богословської"

  В’ячеслав Коваль стверджує, що президент не закликав до створення широкої коаліції
В’ячеслав Коваль стверджує, що президент не закликав до створення широкої коаліції

Верховна Рада все ще не працює, але в її комітетах людно. Сюди приходять колишні народні депутати й навіть опозиціонери, які склали свої повноваження влітку. Один із них — 61-річний член Народного руху В"ячеслав Коваль.

Він проходить до нового парламенту за списками блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Політик розповідає, що до комітетів пропускають депутатів усіх скликань. Він пропонує поговорити у кабінеті на п"ятому поверсі.

Чи задоволені виборчою кампанією?

— Так, бо вперше за роки незалежності у Верховній Раді буде сформована проукраїнська більшість. Питання розвитку України, культури, економіки розглядатимуться не так важко, як раніше. "Наша Україна — Народна самооборона" та Блок Юлії Тимошенко зможуть знайти спільне вирішення цих проблем. Про таку державу ми мріяли сотні років. Ще 1989-го про таку заявив Народний рух.

Чи буде створена широка коаліція між блоками НУ-НС, БЮТ та Партією регіонів?

— Коаліцію створили ще в лютому цьогоріч. Ми підписали з БЮТ угоду, попри роздуті амбіції з одного та другого боку, що заважали єднанню.

Але якщо частина "нашоукраїнців" виступить за створення широкої коаліції з "регіоналами", як діятиме Народний рух?

— Ніколи такого не буде! — випалює Коваль. Дзвонить робочий телефон, але екс-нардеп не відповідає й продовжує: — Це буде такою ж зрадою виборців, яку вчинив свого часу Мороз. Ми на це не підемо. Партія регіонів із жахом пригадує час, коли обрали президентом Віктора Ющенка й вони були в опозиції. Нині цю широку коаліцію ініціюють ті, кого цікавлять їхні надприбутки, а не розвиток України. Тому не може бути жодних розмов ні про які широкі коаліції.

Тобто ви відхиляєте можливість, щоб ваші опоненти посіли міністерські крісла?

— Де це бачили, щоб уряд формувала опозиція? Такого немає ніде в світі!

Але ж президент закликав...

— Не говорив президент таких речей, — перебиває Коваль. — Він закликав шукати порозуміння з опозицією. Я на його місці теж закликав би, щоб усі сіли й поговорили. Поговорять і прийдуть на першу сесію. Народний рух теж говорить із комуністами, бо ми маємо визначити найстаршого народного депутата, який зачитає присягу (найстаршим депутатом буде 86-річний Іван Герасимов із Компартії. — "ГПУ").

Я був керівником робочої групи, що розробляла закон про опозицію, запропонований Раїсою Богатирьовою з одного боку та Юлією Тимошенко з другого. Якби Партія регіонів тоді зрозуміла, що може бути в опозиції й прийняла цей закон, тоді б не мали ніяких розмов. Вона могла б контролювати владу. У новому парламенті ми приймемо у другому читанні цей закон і там буде визначене місце опозиції. Але це не означає, що міністр економіки представлятиме опозицію. Це ж просто анекдот! Хто ж очолить такий уряд? Тимошенко на це не погодиться!

Але через такі заяви "регіонали" погрожують не прийняти присяги, й парламент буде неповноважним...

— Це провокації від Шуфрича та Богословської! Радник прем"єр-міністра Ганна Герман уже сказала, що ці заяви не відповідають дійсності й партія таких рішень не приймала. Але ми говоримо про те, що народ зробив вибір на користь двох сил — нашої та БЮТу. Крапка. І ці блоки мають формувати уряд і відповідати за нього.

Народний рух має кандидатів на міністерські посади?

— Народний рух має дійсно гарний потенціал. Починаючи від Міністерства закордонних справ. Ми готові в новому Кабміні вести будь-який напрямок, від економічного до гуманітарного.

А ви підете в уряд?

— Я командна людина. Як буде визначено, так і вестиму себе.

Зараз ви читаєте новину «"Це провокації від Шуфрича та Богословської"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути