вівторок, 21 жовтня 2008 18:16

БЮТ зірвав засідання Верховної Ради

Автор: фото: reuters Gleb Garanich
  Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк виступив учора з парламентської трибуни, бо нардепи з Блоку Тимошенко заблокували президію
Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк виступив учора з парламентської трибуни, бо нардепи з Блоку Тимошенко заблокували президію

Президент Віктор Ющенко на кілька днів зупинив дію указу про розпуск Верховної Ради. Депутати мають змінити законодавство, потрібне для проведення позачергових виборів. Але Блок Юлії Тимошенко вчора заблокував роботу парламенту.

На початку засідання комуніст Петро Симоненко і "бютівець" Іван Кириленко переконують, що вибори країні не потрібні. Погрожують кризою.

— Оці плачі, які щойно прозвучали, дещо запізнілі, — усміхається голова однойменного блоку Володимир Литвин, 52 роки. Він виступає з трибуни. Нагадує, як на початку вересня пропонував керівникам країни прийняти спільну стратегію розвитку. Закінчується відведений регламентом час для виступу, мікрофон вимикають.

— Дайте завершити, — підводить голову спікер Арсеній Яценюк, 34 роки. Доки Литвин виступав, він читав якісь документи.

Хтось із комуністів обурено кричить, щоб часу не давали.

— Ви володієте істиною, як євнух гаремом, — відрізує Литвин.

Тим часом депутати усіх фракцій ходять залою, ручкаються, цілуються, гомонять. Стихають, коли бере слово Яценюк. Він каже, що має два законопроекти: про внесення змін до бюджету і до виборчого законодавства. Першим виділять гроші на вибори, дозволять провести часткову приватизацію для наповнення стабілізаційного фонду держави і збільшать до 150 тис. грн гарантії вкладів населення. Сьогодні у випадку банкрутства банку вкладникам виплачують не більш ніж 50 тис. грн.

Яценюк пропонує внести ці законопроекти до порядку денного. "Бютівці" починають глухо гудіти. Голосують, голосів "нашоукраїнців" і "регіоналів" не вистачає. Спікер розгублено озирається.

— Має цьому бути якесь пояснення? — запитує.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко вимагає оголосити перерву, щоб Кабмін вніс антикризові законопроекти. Яценюк погоджується і виходить із зали.

Невдовзі після цього "бютівці" натовпом виходять до президії і трибуни, підпирають стільцем двері, через які Яценюк заходить до робочого місця. Спікер входить до зали з кулуарів.

— Якщо думаєте, що такі дії підтримуватимуть електоральні рейтинги, то вони будуть тільки понижувати їх, — каже з трибуни до "бютівців". — Сьогодні замість того, щоб сказати людям, що ми 150 тисяч відшкодовуємо з фонду гарантування вкладів, ми, вибачте, їм фігу з трьох пальців скрутили.

У кулуарах телекамери і півсотні журналістів стають півколом, бо має виступати голова "Нашої України" В"ячеслав Кириленко, 40 років. Натомість підходить група "бютівців" на чолі з 52-річним Іваном Кириленком. Прес-секретар "нашоукраїнця" — високий і гладкий чоловік, заступає дорогу Кириленкові-"бютівцю" і сердито шепоче, що зараз прийде його шеф.

За хвилину з"являється Кириленко-"нашоукраїнець". Різко зупиняється, втупившись у депутатів із БЮТу. Ті розступаються.

— Спершу прем"єр на всю країну заявляє, що готова навіть до широкої коаліції, аби Верховна Рада працювала. А на наступний день її фракція за її ж командою блокує трибуну парламенту, — каже він. — Усе це лише для того, аби зберегти за Тимошенко посаду прем"єра.

Кириленко-"бютівець" розстібає піджак і заправляє сорочку, поправляє зачіску, краватку. Поруч із ним стоять Андрій Портнов і Наталія Королевська.

Кириленко-"нашоукраїнець" наголошує на співпраці Тимошенко з Кремлем. Голова фракції БЮТ озирається і говорить, що перед камери з ним вийдуть лише Сергій Сас і Сергій Соболєв, яких добре сприймають на заході країни.

— Ми ображатися і ображати не будемо, — починає Іван Кириленко. Повторює, що БЮТ спочатку вимагає ухвалити пакет із 50 антикризових законів, які подав уряд. Жодного конкретного проекту назвати не може.

У кулуарах депутати обговорюють падіння рейтингу БЮТ до нижче 20%. Кажуть, що прем"єр-міністр Юлія Тимошенко в паніці. Мовляв, багато залежить від того, чи зможуть домовитися президент Віктор Ющенко і лідер опозиції Віктор Янукович.

Біля входу в залу засідань двоє "регіоналів" тихо перемовляються про главу держави.

— Я Ефремову (один із лідерів "Регіонів". — "ГПУ") говорю, что если мы его поддержим, то он вообще себя богом назовет...

— Думаешь, наши сторонники за него проголосуют?

— Да они его ненавидят! Я сам на него смотреть не могу!

Зараз ви читаєте новину «БЮТ зірвав засідання Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути