пʼятниця, 05 травня 2017 07:45

"Боротьба з корупцією — це підприємницька діяльність"

Автор: ФОТО з сайта www.rupor.today
  Народні депутати з ”Блоку Петра Порошенка” Сергій Лещенко, Світлана Заліщук і Мустафа Найєм (на фото зліва направо) виступили проти закону, що зобов’язує антикорупційні громадські організації декларувати свої доходи.
Народні депутати з ”Блоку Петра Порошенка” Сергій Лещенко, Світлана Заліщук і Мустафа Найєм (на фото зліва направо) виступили проти закону, що зобов’язує антикорупційні громадські організації декларувати свої доходи.

— Утворилася група єврооптимістів, які борються з корупцією і водночас купують квартири, автівки, їздять за кордон, по самітах, — говорить адвокат 31-річний Олексій Шевчук.

На телеканалі "Україна" вийшов репортаж "По слідах грантоїдів". У ньому розповіли про життя вітчизняних політиків-антикорупціонерів — народних депутатів із "Блоку Петра Порошенка" Сергія Лещенка, Мустафи Найєма, Світлани Заліщук і Єгора Соболєва із "Самопомочі".

— Якщо Лещенко діяв відповідно до принципів, які проголошує з трибуни Верховної Ради, то повинен був би скласти мандат, — каже 41-річний Максим Бурбак, голова фракції "Народний фронт".

"Закон про електронне декларування Лещенко назвав "спробою взяти на гачок усіх антикорупціонерів, які не бояться називати речі своїми іменами".

Президент підписав документ 27 березня 2017 року.

Із 2018-го декларації мають подавати неурядові організації, які працюють в Україні. Саме це положення група народних депутатів сприйняла вкрай негативно. Найєм назвав його контрреволюцією.

— Як тільки їх змусили звітувати — підняли лемент. Звітувати мають усі, хто отримує гранти на боротьбу з корупцією, — говорить 39-річний Максим Гольдарб із громадської організації "Публічний аудит". — Оскільки Україна за рейтингом "Ернст енд Янг" (британська аудиторсько-консалтингова компанія, входить у четвірку найавторитетніших у світі. — ГПУ) зайняла перше місце за рівнем корупції, це значить, що з нею не борються.

— Це ще один крок назустріч прозорості. Якщо нема чого приховувати, то навіщо боятися електронного декларування? — каже 39-річна Вікторія Сюмар із фракції "Народний фронт".

"527 тисяч гривень Віталій Шабунін вказав як дохід від підприємницької діяльності. Тобто боротьба з корупцією — це підприємницька діяльність, — йдеться у репортажі.

— Навколо його організації "Центр протидії корупції" неодноразово спалахували скандали. Востаннє — торік у березні їх звинувачували в махінаціях. Тоді 200 тисяч доларів Сполучені Штати виділили на реформування Генпрокуратури. В ЦПР зникають американські гроші, але вітчизняні антикорупційні органи закривають на це очі".

33-річний Віталій Шабунін має у передмісті Києва будинок. Зведений на 6 сотках землі за $83 тис., у дворі — японська автівка.

"Після походу до "Сбербанку" Сергій Лещенко придбав розкішну квартиру в центрі столиці", — розповідають у репортажі.

36-річний нардеп торік у вересні за житло площею 192 кв. м віддав близько $300 тис. Гроші позичив у нареченої Анастасії Топольської й співзасновниці "Української правди" Олени Притули.

Народний депутат Павло Пинзеник не виключає, що це — схема для легалізації набутого майна.

Нардеп 40-річний Єгор Соболєв переконує, що сім'ю забезпечує дружина:

— Я живу за рахунок Марусі (телеведуча Марічка Падалко. — ГПУ).

Єгор Соболєв народився в російському Краснодарі, освіта — незакінчена вища. Працював у багатьох ЗМІ. У Верховній Раді очолив комітет із боротьби з корупцією.

"За перший рік роботи у парламенті Соболєв купив земельну ділянку. Живе в селі Горбовичі. Чимала частка його статків — це гроші загадкових іноземних донорів. Сам нардеп каже, що їздить за кордон за рахунок приймаючої сторони", — йдеться у репортажі.

"Активістка Майдану Світлана Заліщук вирішила жити за 200 метрів від Майдану — придбала квартиру на вулиці Софійській. Площа — 185 квадратів. Зараз тут триває ремонт. Журналістів не пустили, — розповідають у репортажі.

— Вартість квартири — 13 мільйонів гривень. Заліщук каже, що гроші дав цивільний чоловік — Мортен Енберг. Працював на посаді заступника посла Швеції в Україні. Проте його за три тижні до купівлі квартири призначили до Вір­менії. Значить, він залишив цивільній дружині 500 тисяч доларів, а сам поїхав на два роки працювати до іншої країни. Вона мала зазначити, що отримала гроші в подарунок, однак не зробила цього. Також Заліщук має у власності квартиру, яку 2006 року придбала за 60 тисяч доларів — одразу після закінчення кар'єри держслужбовця".

— Мустафа Найєм купив квартиру в 100 "квадратів" через оборудку, — каже журналіст 40-річний Андрій Дзиндзя.

— Апартаменти на вулиці Стрітенській у Києві коштують близько 5 мільйонів гривень. Нібито належать зведеному брату депутата Дмитрові Колечку, який позичив у Найєма 2 тисячі гривень під заставу квартири. Зараз там мешкає людина на прізвище Шамшура.

Позаторік українські громадські організації й журналісти отримали від західних донорів близько 200 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Боротьба з корупцією — це підприємницька діяльність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути