вівторок, 04 грудня 2007 17:49

Арсеній Яценюк тікав від журналістів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  ”Регіонали” Борис Колесніков (ліворуч) і Нестор Шуфрич учора у Верховній Раді говорили, сидячи на підвіконні
”Регіонали” Борис Колесніков (ліворуч) і Нестор Шуфрич учора у Верховній Раді говорили, сидячи на підвіконні

На вчорашнє засідання парламенту 47-річна Юлія Тимошенко прийшла у сірій сукні з бантиком і короткими рукавами-ліхтариками. У подібній була два з половиною роки тому, коли Верховна Рада затверджувала її прем"єр-міністром.

— Усі депутати від БЮТ прийшли на засідання і одностайно проголосують за Яценюка, — каже Тимошенко журналістам і заходить до сесійної зали.

Головує комуніст Адам Мартинюк, 57 років. На початку засідання Юлія Володимирівна просить вшанувати хвилиною мовчання загиблих шахтарів.

— Нам потрібно чесно розділити владу між коаліцією та опозицією, — продовжує. — Ми запропонуємо на посаду одного із заступників голови Верховної Ради представника опозиції.

Пропонує проголосувати за спікера та його заступників пакетом.

— Наша фракція не підтримає порушення регламенту, — каже про це в кулуарах Володимир Литвин, 51 рік. — Ми за таке не голосуватимемо.

Неподалік стоять дві кабінки для голосування бюлетенями за голову парламенту. Кандидат на цю посаду Арсеній Яценюк, 33 роки, розмовляє по телефону. Бачить журналістів, які біжать до нього з телекамерами — тікає на перший поверх. Його таки наздоганяють. Яценюк кладе руку на серце:

— Я вас дуже-дуже прошу, відчепіться!

Та Адам — це ж страшна людина!

Засідання розпочинається із затвердження списку парламентських комітетів. Нардепи займаються цим понад дві години. Зрештою, не витримує "нашоукраїнець" Борис Тарасюк. Просить не затягувати час і голосувати швидше.

Залою ходить Яценюк. Підходить по черзі до Кириленка, Плюща, Гриценка. Йде до Тимошенко. Вона встає і витягується назустріч високому міністрові закордонних справ. Той нахиляється до її вуха. Із ложі преси це виглядає наче поцілунок. Починають активно клацати фотокамери.

За список комітетів БЮТ, Партія регіонів і НУ-НС голосують одностайно.

— От і широка коаліція склалася, — коментує Мартинюк і оголошує перерву.

У розміщеному в підвалі парламенту кінозалі на засідання коаліції збираються депутати від БЮТ і НУ-НС. Головують Тимошенко й Кириленко. Яценюк стоїть позаду в натовпі. Лідерка БЮТу пропонує віддати комуністам посаду першого віце-спікера, аби ті підтримали пакетне голосування по керівництву парламенту. Мовляв, "Регіони" і Блок Литвина від цієї пропозиції відмовилися.

— Та Адам — це ж страшна людина! — вигукує "нашоукраїнець" Юрій Ключковський, 58 років, і повертається до Яценюка. — Він вас підсиджуватиме і робитиме, що захоче! От безсмертний Мартинюк — голови парламенту міняються, а він залишається вже втретє. Два скликання він зловживав регламентом.

Яценюк бере слово і переконує депутатів підтримати цю ідею. Аргументує, що 226 нардепів із коаліції завжди зможуть зняти Мартинюка з цієї посади.

Майже всі голосують "за". Лише кілька депутатів з НУ-НС утримуються, а "нашоукраїнець" Павло Жебрівський голосує "проти".

— Можна я привітаю націоналіста з тим, що підтримав комуніста? — підходить Ключковський до "бютівця" Андрія Шкіля.

Коаліція висуває Арсенія Яценюка на посаду спікера, а Юлію Тимошенко — на  прем"єра.

Близько 14.00 на вимогу Партії регіонів та Компартії Адам Мартинюк закриває ранкове засідання. Оголошує перерву до 16 години. На час здачі номера до друку голосування за обрання керівництва Верховної Ради ще не відбувалося.

Напередодні за Яценюка були не всі "нашоукраїнці"

Увечері минулого понеділка представники фракції блоку "Наша Україна — Народна самооборона" зібралися у Верховній Раді. Вирішували, чи висувати кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду голови парламенту.
Засідають годину. Виходить Юрій Костенко, 56 років.
— Яценюк! Яценюк! — вигукує він. — Переважна більшість проголосувала "за". Я теж голосував за нього.
Каже, що декілька депутатів утрималися. Прізвищ не називає. Костенко сподівається, що голосування буде таємним. Жартує: депутатів все одно будуть контролювати.
Біля дверей "нашоукраїнець" Олександр Третьяков довго говорить з Арсенієм Яценюком. Виходить на вулицю. Яценюк прямує в інший бік. Неподалік 40-річний Микола Катеринчук запевняє, що рішення фракції обов"язкове для всіх:
— Буде стовідсоткове голосування. Усі сімдесят два депутати проголосують за кандидатуру Яценюка.
З Верховної Ради виходить нардеп від Блоку Литвина Михайло Сирота, 51 рік. Називає Яценюка достойною та перспективною людиною.
— Але не думаю, що його слід обирати головою Ради, — хитає головою. — Ми зробимо серйозний прецедент в світовому парламентаризмі: людина вперше заходить до сесійної зали й одразу сідає в крісло спікера.

Зараз ви читаєте новину «Арсеній Яценюк тікав від журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути