Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2009 18:55

"Яценюк — це людина, яку постійно пхають"

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Анатолій Семинога запевняє, що протестувати під Кабмін приходять за гроші київського мера Черновецького чи Партії регіонів
Анатолій Семинога запевняє, що протестувати під Кабмін приходять за гроші київського мера Черновецького чи Партії регіонів

Кабінет народного депутата від БЮТу 48-річного Анатолія Семиноги донедавна був завішений портретами прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Нині залишився лише один. На ньому усміхнена Тимошенко в прем"єрському кабінеті. Робота трирічної давнини.

— Днями тут був віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку, то передостаннє фото Тимошенко йому так сподобалося, що довелося подарувати, — розповідає нардеп. — Там був її автограф.

Перед інтерв"ю Семинозі телефонують на мобільний. Він говорить із кимось про збір підписів за зміни до бюджету Києва. Семинога очолює столичну міську організацію БЮТу. Потім просить помічницю замовити йому студійну зйомку.

— Я хотів би фотографії на всі випадки життя — чи на якусь статтю в газету дати, чи ще щось, — пояснює.

Чому вже третій тиждень коаліція в парламенті не може визначитися із кандидатурами в уряд?

— У цих баталіях я участі не беру. Цим займаються Іван Кириленко, Андрій Кожем"якін. Кабмін змінювати треба. Скоріше за все, остаточно вирішимо на наступному тижні. Спитайте мене краще щось про Київ, екологію, — усміхається. Семинога працює в екологічному комітеті парламенту.

Уряд хоче запровадити нові посади віце-прем"єрів із питань фінансів і паливно-енергетичного комплексу. Це для працевлаштування Сергія Тігіпка і Віталія Гайдука?

— Я не знаю, — чухає носа. — У такий складний період повинна працювати фахова команда, яка здатна вирішити ті чи інші проблеми. І економити на цьому не можна. Якщо на сьогодні в нас є проблеми з Нацбанком і якщо є можливість запровадити посаду віце-прем"єра, який допоможе утримати курсову ситуацію, то це треба робити. І міністрів міняти. Із деякими із них неможливо було знайти спільної мови. Я декілька разів звертався до колишнього міністра фінансів Пинзеника і жодне з питань не зміг вирішити. У нього була така позиція, що до фінансів ніхто не допускається. Я просив і за підприємства, бо треба було комусь додати, комусь перерозподілити. Утім, на Пинзеника й інші скаржилися.

Кажуть, у Секретаріаті президента розробляють план, як не допустити заміну своїх міністрів в уряді Тимошенко...

— Сьогодні практично всі рішення уряду блокують на Банковій. Тому буксують і реформи, і антикризові заходи. Можу навести приклад по Нацбанку. До мене звернулися люди, які збираються пікетувати НБУ. Просять, щоб я там був присутнім і допоміг протистояти міліції, бо їм не дають висловити свою позицію.

Не менше мітингів і під урядом. Політикою Тимошенко люди також незадоволені.

— Так, там організовують пікети. Але вони проплачені або Черновецьким, або Партією регіонів, яка сьогодні намагається за будь-що змінити владу. Якихось розумних вимог у них немає. Он зараз на Майдані стоять люди із мітлами і гаслами "Геть усіх!". Я там сьогодні походив і побачив, що вони непогано фінансуються. "Буржуйки" там є і палатки, і харчі їм підвозять недешеві. Я не раз такі акції організовував і знаю, скільки це коштує.

У березні Партія регіонів обіцяє вивести на майдани сотні тисяч людей.

— Ми вже неодноразово бачили їхні потуги організувати другий Майдан. Нічим, крім жалкої пародії, це не закінчувалося. Не вийде і зараз.

Навіщо Партія регіонів закликає змінити владу? Адже брати на себе відповідальність під час кризи невигідно.

— Вони можуть мати підтримку населення лише тоді, коли при владі й розподіляють державні кошти. Не звик Янукович вигравати вибори, не будучи прем"єром.

Хіба Тимошенко вигідно буде йти із поста прем"єр-міністра перед президентськими виборами?

— Вона просто стане президентом, бо іншого кандидата немає. Ющенко — це пройдений етап.

А Яценюк?

— Він свою роботу продемонстрував у парламенті. Яценюк — це людина, яку постійно пхають. Сам він паровоз не потягне. Головою Верховної Ради його зробили Ющенко із Балогою. Згадайте, як мав очолити парламент В"ячеслав Кириленко, а його за шкірки відтягли і поставили іншого. Рада ніколи так погано не працювала, як того року. А Тимошенко — системний політик і здатна багато зробити для країни.

Так само ви думали 2004 року, коли очолювали донецький штаб коаліції "Сила народу", яка підтримувала кандидата в президенти Віктора Ющенка?

— Тоді ми обговорювали: навіщо нам іти до Ющенка? Треба йти зі своїм кандидатом — Тимошенко. Практично вся фракція наполягала на цьому. Тимошенко сказала, що готова піти на вибори, але тоді б у першому турі виграв Янукович. Адже голоси демократичних сил були б розпорошені на дві частини. І в другому переміг би Янукович, бо йому допомагав би Кучма.

Я з Пинзеником жодне з питань не зміг вирішити

Ви не вірили, що Ющенко зможе змінити все на краще?

— Ми бачили, що він як лідер слабенький. Але сподівалися, що біля нього буде сформована сильна команда.

Чи правда, що з минулого тижня активізувалися переговори між БЮТом і Партією регіонів про нову коаліцію?

— На столичному рівні ми активно працюємо. Зустрічаємося з "Регіонами", із Блоком Кличка, із Блоком Литвина. Намагаємося сформувати більшість, щоб прийняти нормальний бюджет і врятувати Київ від беспрєдєла. А найкраща коаліція в парламенті — така, яка би нараховувала понад 300 депутатів.

Хто винен, що не склалося з "Регіонами"?

— Кто из нас виноват? — усміхається і глибоко зітхає. — Тоді не було стовідсоткової домовленості. Нічого не склеїлося, бо БЮТ і Партія регіонів — це дві абсолютно різні політсили, які відстоюють різні інтереси.

Тобто їм треба об"єднуватися лише навколо певних голосувань?

— Так. Бо маємо будувати країну за європейською моделлю, яка базується на середньому класі. А Партія регіонів — це представники великого капіталу, великих підприємств. Їм треба захищати великий бізнес.

Але в БЮТ не менше мільйонерів.

— Я таких не бачив у партії.

Жеваго, Васадзе, Губський...

— Є в них якісь підприємства... До речі, Жеваго — власник суднобудівного заводу, на якому я колись працював. А щодо Васадзе, то я би не сказав, що він якийсь там олігарх чи представник великого бізнесу. (Таріел Васадзе позаторік увійшов до 20 найбагатших українців. Тоді його статки оцінили в $2,1 млрд. — "ГПУ").

Семинозі кілька разів телефонують. На деякі дзвінки він не відповідає. Кладе телефон поруч на стілець:

— Ми на завтра готували акцію біля Київради. Мали вийти лікарі, вчителі. Але секретар Київради Довгий переніс сесію. Треба все відміняти...

Лідер блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Микола Мартиненко заявив, що на вихідних Віктор Ющенко збирав керівників виконкомів партії "Наша Україна" і сказав готуватися до дострокових виборів. Що робитимете?

— Ми готові до виборів завжди. Але чи ми дозволимо Ющенку видати ще один указ про дострокові вибори — це вже інше питання. Про які вибори нині можна говорити? Треба думати, як зупинити падіння національної валюти, зберегти робочі місця, як запустити економіку, щоб вона працювала на внутрішній ринок. Якщо ми це зробимо і почне працювати економіка, тоді можна йти на вибори.

Вітали президента із 55-річчям?

— Ні. Після того як я побував керівником його виборчого штабу в Донецькій області 2004 року, наш зв"язок перервався. Це була непроста область, де Віктора Андрійовича страшенно не любили. І він за всю виборчу кампанію був там лише один раз — у Маріуполі. А через півтора тижня після інавгурації поїхав представляти губернатора Донеччини. Нікого із місцевого виборчого штабу не запросили. А ми ж ризикували своїм життям, бо там і побиття були, і терор страшний під час виборчої кампанії. За мною стежили, пробивали колеса в машині. Нас вважали ненормальними, бо Янукович там — цар і Бог.

Після інтерв"ю Семинога не на диктофон зізнається, що знає про всі можливі перестановки в уряді.

— Приходьте наступного разу і розповім вам усе за чаркою, — каже на прощання.

1960, 2 березня — Анатолій Семинога народився в селі Самгородок Смілянського району Черкащини

1986 — начальник електростанції комунально-експлуатаційної частини Туркестанського воєнного округу

1994 — директор товариства "Куявія"

1998 — директор товариства "Марія"

2002, 2006, 2007 — народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко

2005 — закінчив Київський національний торговельно-економічний університет

2005 — очолив столичну міську організацію БЮТ

Одружений, має двох доньок і сина

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк — це людина, яку постійно пхають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути