Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2010 05:35

Зеновій Кецало пережив дружину на 12 років

"Зараз так ніхто не малює — все заполонили комп"ютери. Зеновій працював у техніці, за яку колись Тараса Шевченка зробили першим графіком — членом Академії мистецтв", — говорить про Зеновія Кецала голова Львівської організації Спілки художників Олег Микита, 61 рік.

Художник 91-річний Зеновій Кецало помер минулої п"ятниці. У понеділок його ховали на Личаківському цвинтарі. Зібралося близько сотні людей.

Колега покійного 57-річний Михайло Демцю стоїть збоку. Виступати не хоче.

— Були знайомі із Зеновієм Євстахійовичем від початку 1990-х, — розповідає "ГПУ". — Брав у нього уроки акварелі. Через Кецала пройшло ціле покоління графіків. Хто тільки не бував у його майстерні. Мабуть, уся опера — і львівська, і київська, весь театр Марії Заньковецької. Богдан Ступка часто заходив, чарочку випивали.

— Знаєте, за що Зеновія на 10 років у сталінські табори загнали? Бо сказав, що німецькі фарби кращі за совіцькі, — додає директор театру "Не журись!" Остап Федоришин, 64 роки. — Був людиною без віку. Міг по-дружньому поговорити і з 17-річним, і з 70-річним. Інтелігент від кості й крові.

Хор співає "Вічная пам"ять" і "Чуєш, брате мій". Художники розходяться.

— Велика людина, — зітхає Олег Микита. — Усі художники пам"ятають, як він готував вечері. Усім стравам і напоям придумував  назви — "кецалівка", "добрівлянка". За півроку до смерті зламав тазобедрену кістку. Ходити не міг, але просив, щоб його в майстерню вели. Працював до останніх хвилин.

Зеновій Кецало навчався у Львові, Кракові. У грудні 2006-го відзначав 75-річчя творчої діяльності. Запросив журналістів до майстерні на вул. Дорошенка. Прийшов лише кореспондент "ГПУ".

Майстерня займала дві кімнати. Усе заставлене картинами.

— Влада ще два роки тому пообіцяла створити мій музей, — говорив. — Мені потрібен цілий палац. Бо маю тисячі робіт усіх жанрів і технік.  Батько Євстахій працював залізничником. Хотів, щоб я став священиком. А мене з дитинства тягло до малювання.

Пригощав власноруч приготовленою настоянкою "кецалівка".

— О сьомій годині встаю, відкриваю вікно і роблю зарядку — хвилин 20 викаблучуюся на всі боки. Йду до ванни і купаюся в зимній воді. Роблю масаж ніг. Кожного ранку молюся. Громадським транспортом не користуюся — ходжу пішки.

Художник пережив дружину Наталію на 12 років. У нього залишилися син 52-річний Адріян і донька Оксана, 56 років. Музею Зеновія Кецала так і не відкрили. Колеги хочуть облаштувати галерею в майстерні.

Зараз ви читаєте новину «Зеновій Кецало пережив дружину на 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути