Ексклюзиви
неділя, 22 квітня 2007 16:53

Віктюк відмовився обнімати Галину Головко

Автор: фото з архіву Галини Головко
  Галина Головко з російським співаком і композитором Ігорем Ніколаєвим
Галина Головко з російським співаком і композитором Ігорем Ніколаєвим

"Со звездами начала фотографироваться три года назад, — розповідає Галина Головко, 52 роки. — У меня уже фотографий 300".

Сім років тому Галина з чоловіком Василем переїхали до Києва з шахтарського містечка Привілля на Луганщині.

Першою, з ким сфотографувалася, була співачка Ірина Білик.

— Вона була Снігуронькою на новорічному концерті, — Галина дістає із серванта два товстих фотоальбоми.

Показує два знімки з Юрієм Рибчинським. На одній поет обнімає її, на другій цілує Галину в губи.

— Сам запропонував, — хвалить жінка. — Попросила Романа Віктюка, щоб теж обійняв мене, а він мені: "Ти що, дурна?" Тоді я сама його обняла.

Єдина, хто відмовляється від фото, — продовжує, — Надія Бабкіна. Питає: ""Это ж как? А потом вы всем своим знакомым будете хвастаться?".

Зізнається, що довго намагалася сфотографуватися з Авраамом Руссо.

— Прорвалася на третій раз. Він схожий на мого кума, а дружина Яна Табачника, Тетяна Нєдєльськая, — на мою куму.

Довго милується фотографією з батьками актора Дмитра Лаленкова, який грає у серіалі "Леся+Рома".

— Ми з його батьками разом у Привіллі жили. Валерій, тато Дмитра, працював у симфонічному оркестрі. Сім років учив мого сина музиці, а мене — співати.

Син Галини Дмитро два роки був на заробітках у Греції. Жінка кілька місяців ходила на зйомки програми "Караоке на майдані", щоб він міг побачити її по телевізору.

— Місце треба займати о шостій ранку, — ділиться вона. — І стояти, доки не знімуть чотири програми. Я пролізла в перший ряд уже під кінець зйомок. Махала руками в усі камери. Салоніки тепер знають мене в обличчя. А чоловік плюнув і пішов додому. Сказав, що спина болить.

До кімнати заходить чоловік Галини Василь. Вони знімають двокімнатну квартиру на Борщагівці. Платять $400 за місяць. Цікавлюся, як вони познайомилися.

— У лікарні, — відповідають разом.

Три гривні віддавала за койку

— Я в 17 років на мотоциклі потрапив у аварію, — розповідає Василь. — А вона якраз після медучилища відробляла практику в Троїцьку. Струнка така була, та й усе інше при ній.

Галина піднімає в чоловіка праву холошу. На його нозі — великий шрам.

— Привезли з відкритим переломом, ступня трималася на одній шкірі. Дев"ять місяців його виходжували.

— Галя двічі мене врятувала, — каже той. — Хотіли вже пересаджувати шкіру, а Галя якісь ліки мені вливала в рану. Із рани вийшла нитка, якою зшивають судини. А якось медсестра поставила крапельницю, але переплутала резус, а сама пішла на обід. Галя заскочила до мене, а я вже — готовий.

— Дихав важко, ніби через вату, — згадує жінка. — Дивлюсь, а очі в нього надулися, як кульки. Якби прийшла на п"ять хвилин пізніше, — усе.

Каже, тоді Василь пообіцяв, що забере її додому і вони будуть жити разом.

Жінка підігріває смажену картоплю. Швидко нарізає ковбасу, сир, миє огірки та редиску. На плиті у великій каструлі вариться борщ.

— Чоловік борщу наварив. На заробітках у Москві всі навчилися готувати.

Галина швидко кришить салат і розповідає, що родом вони — з Донбасу. Чоловік працював прохідником на шахті, а вона — медсестрою в хірургічному відділенні.

— Якось привезли підривника, — розказує вона. — У нього в руках розірвалася вибухівка. Відірвало кисті рук, обличчя навиворіт — ані очей, ані носа, ні рота. Зате шахтарі були багатими людьми, заробляли по 300 карбованців. Дружини їхні не працювали.

Каже, в 90-х почали виплачувати лише частину грошей:

— Ходили на терикони, збирали вугілля відрами. Шукали брухт. Люди за гвинтик сварилися. Тоді чоловік подався на Чукотку, на золоті копальні. За півтора року повернувся — один із наших там загинув, тіло привезли.

Після цього Головки подалися до Москви.

— На Черкизівському ринку китаєць Любо взяв мене торгувати кросівками, — розповідає Галина. — Холодно було, взимку рятувалася парафіновими устілками. Вариш їх хвилин 15 у воді, потім кладеш у чоботи. Пекли в ноги, аж пританцьовувала. Але носа таки собі відморозила.

Каже, в Москві кілька разів забирали до міліції.

— Посадили в "бобік", відвезли в обєзьяннік. Багато грошей з собою не носили, бо в міліції відберуть усе. Наші дівчата ловили на вулиці собак, котів. Собаку — на мотузок, кота на шию — ніби москвичка вийшла на прогулянку.

У Росії подружжя Головків відзначило срібне весілля.

— Крім нас, у двокімнатній квартирі тулилися ще 16 заробітчан, — веде далі Галина. — Столів не було, тому зсунули ліжка в ряд. А на бильця поклали дошки.

Додає, що великих грошей у Росії не заробили. Додому повернулися влітку 1999-го. Відгуляли на весіллі сина. І вирішили спробувати щастя в Києві.

— Я працювала в овочевому магазині. За день отримувала 10 гривень, — згадує жінка. — Три гривні віддавала за койку. Як згадаю ті солоні помідори... — тре жінка шершаві руки. — Рік звикала до Києва. Говір — український, а в нас у Східній Україні — суржик: говоримо, як хто хоче. Довго вчилася вимовляти "Контрактова площа".

Зараз подружжя заробляє, ремонтуючи квартири киянам. Галина ще підробляє масажем.

У неї дзвонить телефон.

— Билетов нет, едем завтра, — каже вона в слухавку. — Збираємося в Привілля, — пояснює мені. — Там двоповерховий цегляний будинок залишився. Продавати не хочу. Його у 80 років мій батько побудував.

1954, 28 квітня — Галина Головацька народилася в містечку Ірміно Стахановського району на Луганщині
1972 — закінчила медучилище, працювала медсестрою в хірургії
1973 — одружилася з Василем, переїхала в містечко Привілля
1974 — народився син Сергій; за шість років — Дмитро
1994 — в Москві працювала на ринку продавцем, на будівництві
1999 — торгує в Києві на ринку, робить ремонти
2004 — захопилася фотографуванням із зірками

Зараз ви читаєте новину «Віктюк відмовився обнімати Галину Головко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути