вівторок, 30 жовтня 2018 05:46

Війна Росії проти України об'єднала діаспору

Автор: www.facebook.com / МИХАЙЛО БАСАРАБ
  Політолог Михайло Басараб: ”Потрібно робити все, щоб комунікація між державою та діаспорою була активною”
Політолог Михайло Басараб: ”Потрібно робити все, щоб комунікація між державою та діаспорою була активною”

— Українці, які виїхали за кордон, об'єднуються й виконують роль консульств. Коли трапляється біда, емігранти йдуть до лідерів української громади, — каже політолог 41-річний Михайло Басараб.

Чим займаються асоціації?

— Допомагають у пошуках житла, роботи, оформленні документів. Підтримують, коли з українців хтось помирає або має хворобу.

Ще один напрямок — освітні послуги. У іспанському місті Мурсія на десятитисячну українську громаду є три суботні школи. У найбільшій із них навчається близько 150 дітей з першого по одинадцятий клас. Уроки проводять учителі, які поїхали в Іспанію на заробітки. У майбутньому діти зможуть скласти ЗНО та вступити до українських вузів. Батьки вкладатимуть гроші в житло, можуть повернутися за ними додому.

Об'єднуються представники різних міграційних хвиль?

— Зазвичай емігранти гуртуються за певними регіональними ознаками. Однак війна Росії проти України об'єднала всю діаспору, незалежно від віку чи регіону проживання. Ще на початку подій виник масштабний волонтерський рух. Українська громада почала активно надсилати на фронт гуманітарну допомогу, спорядження, техніку. Це стосується не лише Іспанії, а й української діаспори з усього світу.

Кількість емігрантів стрімко зростає. Що повинна зробити в цій ситуації українська влада?

— Потрібно робити все, щоб комунікація між державою та діаспорою була активною. Інакше можемо втратити контакт із великою частиною людей. Ідеться не обов'язково про гроші. Якщо діти навчаються за програмою українських загальноосвітніх шкіл, має бути співпраця з Міністерством освіти і науки. Потрібно вирішувати питання щодо статусу вчителів, самих закладів, методик викладання.

Варто налагодити надання адміністративних послуг. В українців досі виникають проблеми з отриманням довідок для роботи, оформленням паперів. Постійні бюрократичні труднощі спонукають відмовитися від українського громадянства.

Як нові емігранти змінюють настрої в суспільстві?

— Зараз більше їдуть за політичним притулком. Імовірність його отримання дорівнює нулю. Ці люди розповідають про умисне переслідування, утиски. Проросійські діячі використовують це, щоб наголосити, що в Україні — кривава громадянська війна, неспокій, голод, відбуваються репресії. Згодом можемо отримати заклики до скасування безвізу під приводом, що в нас небезпечна неспокійна країна.

Люди хочуть повернутися в Україну?

— Українцям за кордоном несолодко. Лише в Мурсії живуть 300 українських безхатьків. Багато діаспорян готові повернутися в Україну, якщо рівень життя буде покращуватися. Серед них є й такі, хто живе за кордоном по 20 років і непогано облаштувався. Ми повинні працювати, щоб якомога більше українців захотіли повернутися.

Зараз ви читаєте новину «Війна Росії проти України об'єднала діаспору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути