Ексклюзиви
вівторок, 18 січня 2011 07:24

Вертоліт Януковича зробили з триколісного мотоцикла

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Переодягнений у матроса хлопчик тримає у руках люльку
Переодягнений у матроса хлопчик тримає у руках люльку

— За Союзу хлопці по 15 суток сиділи за то, що Маланку святкували, а зараз — воля. З року в рік таке шоу, шо Ріо-де-Жанейро відпочиває, — каже 35-річний Віталій Яремій із села Горошова Борщівського району Тернопільщини.

В ніч на 14 січня у селі проводять відомий на всю округу фестиваль Маланок. Традиційне колядування і танці доповнюють карнавалом.

Яремій переодягнутий на пірата. Стоїть біля 10-метрового корабля, ззаду якого чорними буквами напис "поБЄДА". На палубу веде зварена з арматури драбинка. Там танцюють інші пірати. Кожному, хто підходить сфотографуватися, Яремій наливає чарку самогонки з півторалітрової пляшки. Дістає із 3-літрової банки кусень оселедця з річкової риби.

— Під нашою "поБЄДОЮ" маленький тракторець із прицепом, то вся конструкція на тому прицепі тримається, — розповідає він. — Десь тиждень то все докупи збивали. Хтось мав будову, лишилися дошки, приніс. Хтось мав залізо, хтось клійонку. Кожен рік наша компанія щось придумує. Цього року зібралися на Андрея, трохи випили і придумали корабля.

До "поБЄДИ" підходить чоловік з жінкою.

— То наш пан мер. Добра людина, бо кожного року до нас приїжджає, — наливаючи самогонку, викрикує Яремій.

— Я тіки надіюся: ваша не така моцна, як та, що на сцені була, — 52-річний Іван Башняк, мер із райцентру Борщів, закушує оселедцем. Каже, що в Горошову на Маланку справді приїжджає щороку. — Найбільше запам'яталося 1991-го. Тоді тут ховали Совєцкий Союз. Усі з трунами ходили, дуже файно було.

Близько десятої вечора кожна компанія по черзі підходить до сцени. Розігрують сценки, вітають гостей з Новим роком. Корабель ледве просувається під сцену крізь натовп. Потім його довго не можуть розвернути, щоб забрати назад. На сцені представляють гелікоптер президента. Він диркоче і піпкає: під звареним у формі вертольота каркасом — триколісний мотоцикл. До мікрофона підходить чоловік у костюмі та зі шкіряною бейсболкою, що натягнута на очі.

— Я президент України, хочу поздоровити вас із Новим роком, — каже кілька вітальних слів українською, а далі запинається. — Ну короче, с йолкой вас, с йолкою.

Глядачі сміються. 40-річний Василь Слободян, який пародіював Януковича, показує гелікоптер. Ззаду, поруч з іменним номерним знаком "ВІТЕК", напис "Тут був Вася". Спереду біля синього тризуба червоним виведене "Made ін не наше".

— Вертольот за пару днів зробили, — продовжує він. — А от колись ракету робили, якою Каденюк у космос полетів, то місяць часу пішов. Арматура, кругляк, трубки, світло, електроди. Такі затрати на то йдуть, що любий олігарх сказав би, що ми ідіоти.

— Хіба як якісь шишки приїжджали, то, бувало, нормально грошенят підкинуть, — додає Віталій Яремій.

— Того року Зварич приїжджав, Петриненко був. А цього року нікого нема, то й добре. Я хоть трохи менше прийму, — сміється 35-річний Ярослав Ктитор. Він убраний у корабельного кухаря. Смажить біля "поБЄДИ" шашлики, їсть та пригощає ними гостей.

На центральній площі фестиваль триває за північ. Наступного дня після церкви люди знову приходять сюди. Палять діда — снопи сухої кукурудзи. Серед компаній, які напередодні представляли свої карнавальні вироби, вибирають найкращу. Цього року переможця не визначили. За рахунок спонсорів кожній компанії дали по 400 грн призових.

Зараз ви читаєте новину «Вертоліт Януковича зробили з триколісного мотоцикла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути