пʼятниця, 27 жовтня 2017 06:10

Вінок із воску робили більш як тиждень
2

Традиційні святкові строї Центральної України носили наприкінці XIX — на початку ХХ століття. Вінки замовляли в місцевих майстринь
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН
Молодій після одруження дарували солом’яні іграшки у вигляді кози. . Вона символізувала поповнення у сім’ї

— 100 років тому перед весіллям готували кілька видів хліба — коровай, дивень і лежінь. Прикрашали житом, пшеницею, калиною і барвінком. Зі сторони нареченого клали лежінь. У нього встромляли чотири гілки з намотаним тістом. На верхівках кріпили випечених голубів, — розповідає художниця 43-річна Оксана Ягодка.

Разом з етнофлористом 57-річною Світланою Вавіловою у національному заповіднику "Софія Київська" представляють виставку "Весільна Україна".

Показують етапи весілля, старовинне вбрання та прикраси.

— Почали з самого початку — сватання, — говорить Оксана Ягодка. На ній червона сорочка з вишитим деревом життя. Проводить до кімнати з гарбузом у кутку — знаком відмови хлопцеві.

— Традиція "гільце" була поширена по всій Україні. Вічнозелене дерево, символ вічного кохання та довгого життя, прикрашали у п'ятницю в домі нареченої, — Світлана Вавілова показує на невисоку сосну на столі з червоними рушниками. — Батьки починали з верхівки. Далі — дружки, родичі. Прикрашали паперовими кольоровими квітами, житніми колосками, вівсом, м'ятою, васильками.

Наречений теж мав свій букет — світилко. Його несли молодші брат або сестра молодого. На східній Україні замість букета прикрашали шаблю і встромлювали її у хліб.

На стінах висить святкове жіноче вбрання. Над кожним закріплені вінки.

— На Полтавщині робили великі й пишні весільні убори. Навіть павичеве пір'я вставляли. Було, як корона, — продовжує Оксана Ягодка. — Кожну квітку виготовляли вручну з тканини, паперу й металевого дроту.

Найскладніший — литий вінок або восківка. Його робили з парафіну та воску більш як тиждень. Кожну деталь вмочували в розігріту рідину. Сушили, складали в китиці.

— На Чернігівщині та Черкащині були "чубаті" вінки. Над лобом кріпили коронку. Що багатша дівчина, то вищий "чубок", — додає Світлана Олександрівна. — Обов'язково старші жінки, свашки, вили барвінковий вінок. Символізував чистоту й невинність нареченої. Міг бути на видному місці чи захований під більшим вінком із декоративних квітів. Інколи на стрічку нашивали навхрест по чотири листки барвінку. Потім їх мазали медом і золотили. Якщо дівчина втратила цноту до весілля, для неї не дозволяли вити барвінок.

Більшість експонатів виставки збирали п'ять років. Викуповували в селян і колекціонерів. Їх можна побачити на виставці до 30 листопада.

Пацьорки розписували золотом

— Велике значення наречена приділяла прикрасам, — розповідає художниця Оксана Ягодка. — На заході були популярні намиста з Італії — писані пацьорки. Це скляні намистини ручної роботи. Деякі розписували золотом. Що багатша молода, то більше разків.

Згарда — прикраса карпатського регіону у вигляді хреста-квітки. Прийшла з язичницьких часів як знак сонця. З започаткуванням християнства хрест почали видовжувати знизу.

На сході були поширені коралі та перли, привезені з морів. Також там любили дукачі — прикраси у вигляді медалей і монет. У столиці носили дніпровський бурштин.

Зараз ви читаєте новину «Вінок із воску робили більш як тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути