вівторок, 01 грудня 2015 06:45

На честь Євгена Сверстюка назвали вулицю

— На могилі чоловіка поставили тільки хрест. Пам'ятника він не хотів. Казав, що не треба перетворювати цвинтар на художню галерею з портретами і скульптурами. Поряд залишила місце для своєї могили, — розповідає 77-річна Валерія ­Андріївська, вдова письменника і філософа Євгена Сверстюка.

Він помер торік 1 грудня на 86-му році життя. Як політв'язень 12 років провів у засланні. За тиждень до смерті в нього виявили рак підшлункової залози. ­Останні місяці хворів на цукровий діабет.

— На роковини смерті Євгена донька з онучкою приїдуть із Німеччини, — розповідає Валерія Вікторівна. — Також запрошу молодь, яка брала участь у його творчих вечорах. 1 грудня підемо до церкви, а ввечері поїду в Луцьк. Там в університеті відкриватиму наукову конференцію, присвячену роковинам Євгена Олександровича. Після його смерті мені довелося перетворюватися на публічну людину — відкривати виставки, виголошувати промови. Гостей на поминки запрошу на 2 грудня.

З вдовою дисидента розмовляємо в її квартирі на вул. Марини Раскової у Києві.

— 8 жовтня депутати Київради проголосували, щоб нашу вулицю перейменувати на Євгена Сверстюка, — каже Валерія Вікторівна. — Але таблички досі ніхто не поміняв.

Чоловік майже не сниться. Знайомі кажуть: "Значить, у нього до вас немає претензій". Багатьом він сниться молодим, веселим. Каже, що йому на тому світі дуже ­добре.

Зараз ви читаєте новину «На честь Євгена Сверстюка назвали вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути