пʼятниця, 12 квітня 2013 05:15

"Усе життя проробив начальником, але навіть машини не мав"

Автор: Фото з родинного архіву Гребінів
  Олексій Гребінь із села Мізяківські Хутори на Вінниччині помер 9 квітня на 89-му році життя. У труну ветерану поклали ордени Слави й Червоної Зірки
Олексій Гребінь із села Мізяківські Хутори на Вінниччині помер 9 квітня на 89-му році життя. У труну ветерану поклали ордени Слави й Червоної Зірки

— За місяць втратили двох відомих людей, — каже 62-річний Василь Король, голова села Мізяківські Хутори на Вінниччині.

Несе червоні гвоздики та вінок на похорон до 88-річного Олексія Гребіня. 9 квітня у селі не стало останнього ветерана Другої світової війни.

— Недавно помер партизан Василь Гунько, а тепер і Олексій Гребінь. На 9 Травня не буде навіть кому парад робити. Хто тепер дітям у школі про війну розкаже?

Опівдні біля будинку Гребінів зібралася сотня людей. Більшість стоять надворі, бо в домі бракує місця.

— Ісакович був добрий чоловік. Усе життя проробив начальником, але жив скромно, навіть машини не мав. Хату вистроїв невеличку на три комнатки, — згадує сільський голова. — Жив по принципу: не дам украсти комусь і сам не возьму.

Любов Циба, прийомна донька Гребіня, роздає хустинки і свічки.

— Люба — племінниця дружини покійного, — каже Василь Іванович. — Своїх дітей не мав. Із жінкою жили мирно, але вона постійно хворіла.

Небіжчика виносять на подвір'я. У труну поклали ордени Слави і Червоної Зірки. Ноги прикриті гвоздиками. Кажуть, ветеран любив ці квіти. Дарував їх дружині й доньці на всі свята.

Першими прощаються рідні та сусіди, які не йдуть на кладовище. Воно за 1 км від села. Труну везуть вантажівкою.

— Він активним був увесь час, — додає Василь Іванович. — З громадою ділив паї, відновлював дитячий садок. За два дні звонив до мого заступника та питав, чи зробимо дорогу на вулиці. Він і мене поставив на посаду. Як голова ради ветеранів на одному засіданні сказав, щоб молодьож ішла, запропонував мою кандидатуру.

— Готували обід на 50 осіб, а прийшли удвічі більше. Бачиш, татусику, як тебе люди поважали, — схлипує 53-річна Любов Циба. — Він мені хоть і не рідний батько був, но всігда називав Любушкою. Мене виховав і моїх трьох дітей, і правнука. Я осиротіла ще в дитинстві. Мій батько був родичем тьоті Люби, яка стала за маму. А Олексій Ісакович оженився на ній одразу після фронту.

— Ще три роки назад дєдушка приїжджав у Вінницю до нас дивитися за моїм 10-річним Вадіком, — каже онука покійного 29-річна Оксана Лебідь. —  Водив його в школу, забирав. Сусіди всі дивувалися, що старенький, єлє ходить, а такий активний. Він із Вадіком усі уроки робив. Математику так легко пояснював, що не кожен учитель так зможе. Збирав гуморески. З газет вирізав їх кілька сотень. Зачитував гостям і сусідам. Його здоров'я підірвала погода. Помер дід раптово. Після обіду обірвався тромб на серці.

Олексія Ісаковича ховають на місцевому кладовищі біля матері. Присутніх запрошують на поминальний обід у кафе.

42 роки виконував думи та історичні пісні кобзар 81-річний Віктор Лісовол. 9 квітня його поховали на Новому міському кладовищі міста Вишгород на Київщині. Причину смерті родичі не розголошують. Його батько і старший брат не повернулися додому з Другої світової війни. Мати Надія навчила сина співати і грати на гітарі. Як бандурист Віктор Іванович дебютував 1971 року в столичному Музеї Тараса Шевченка. 2007-го видав збірку "50 пісень Віктора Лісовола". Кажуть, знав напам'ять півтисячі композицій.

Зараз ви читаєте новину «"Усе життя проробив начальником, але навіть машини не мав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути