вівторок, 26 березня 2019 06:15

Українці менше готують удома

Українці стали менше їсти картоплі. На одну родину в середньому припадає 6,5 кг на місяць, порахували в Держ­статі. Натомість суттєво зріс попит на продукти, що раніше не входили до традиційного раціону. Популярні крупи — булгур, кус-кус. Також солодка картопля — батат.

— Українці справді менше їдять картоплі. Щоправда, її активно закуповують кафе, ресторани. Це пов'язано з тим, що люди стали менше готувати вдома. Частіше відвідують заклади громадського харчування. Там картопля залишається основним гарніром, — говорить експерт плодоовочевого ринку 39-річна Тетяна Гетьман.

Як змінився асортимент базарів?

— Зріс попит на свіжі несезонні овочі. Люди весь рік їдять салати з огірків, помідорів, перцю. Активно беруть листові салати. Рукола, авокадо стали традиційними продуктами. Є попит на мікрогрін (паростки городини. — ГПУ). Новинкою є солодка картопля — батат. У Європі вона популярна. Місцеві ресторани батат пропонують на гарнір. Українці, які повернулися з-за кордону, готують його вдома.

Звідки завозимо свіжі овочі?

— Взимку тільки поодинокі українські господарства вирощують їх у теплицях. Тому зростає імпорт. Помідори, огірки, перець везуть переважно з Туреччини та Євросоюзу. Наприкінці зими на ринок виходять вітчизняні виробники. У травні вони майже повністю витісняють імпортну продукцію.

Які фрукти найчастіше купують українці?

— Асортимент фруктів зріс. Раніше мандарини переважно завозили з Туреччини та Грузії. Сьогодні пропозиція є на будь-який смак і гаманець. Можна купити мандарини вартістю від 25 до 80 гривень за кілограм. Популярними залишаються банани. Почали імпортувати настільки екзотичні фрукти, що навіть назву вимовити складно. Їх шукають ті, хто відпочивав за кордоном і там спробував. Щороку імпорт екзотичних фруктів зростає щонайменше на 20 відсотків.

Цієї зими почали завозити більше свіжих ягід. Раніше вони не були популярні. Коштують дорого. Суниця — 130–150 гривень за кілограм, малина — 640, лохина — 500–600.

Яку продукцію пропонують вітчизняні фермери?

— Українські виробники взимку забезпечують ринок овочами борщового набору. За нормальних погодних умов вони здатні виростити стільки продукції, що завозити з-за кордону не доведеться. Маємо достатньо овочесховищ. Щоправда, цей сезон став винятком. Крім зменшення врожаю, фермери довго не продавали вітчизняної продукції. Цибулю, буряк, моркву, капусту довелося завозити з-за кордону. Достатньо було лише вітчизняної картоплі.

Що відбувається з цінами на овочі борщового набору?

— Вони дешевшають. Ціна впала навіть на капусту, яка за останні два тижні суттєво подорожчала. Зараз продають по 15 гривень за кілограм. Морква подешевшала до 7 гривень. Стільки ж коштує буряк. Кілограм картоплі в середньому продають по 6 гривень. Ціни знижуються, бо виробники почали розпродувати продукцію. Їм потрібні гроші, щоб підготуватися до посівної. Місяць тому цибулю продавали по 18 гривень. Казали, що української немає. Сьогодні кілограм коштує 11 гривень. Виявилося, що вона таки була в сховищах.

Зараз ви читаєте новину «Українці менше готують удома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути