пʼятниця, 22 вересня 2017 00:25

У салонах краси масажують обличчя равликами

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Ганна Поденежна тримає ­гігантського равлика ахатина у столичному Будинку ­природи 15 вересня. На спеціальну виставку привезли 30 видів молюсків
Ганна Поденежна тримає ­гігантського равлика ахатина у столичному Будинку ­природи 15 вересня. На спеціальну виставку привезли 30 видів молюсків

— Перші домашні равлики в Україні з'явилися 15 років тому. Це були гігантські африканські ­ахатини. Особливо популярними ­стали останні два роки, — розповідає 29-річна Ганна ­Поденежна з Києва. З 14 по 16 вересня разом із колегами організувала виставку африканських равликів у столичному Будинку природи.

У одній кімнаті збираються з півсотні відвідувачів. Переважно — жінки з дітьми. Роздивляються скляні контейнери на столах. У них повзають равлики. Частина зариваються у ґрунт або їдять нарізаний кабачок.

— Наш найбільший експонат — 2-річний равлик виду ахатина ретикулята. Його мушля сягає 18 сантиметрів завдовжки, — Ганна витягує з контейнера молюска зі світло-коричневим тілом і чотирма витягнутими ріжками. Має мушлю молочного кольору, скручену в завитки.

— Цей вид живе до п'яти років у неволі. У природних умовах можуть прожити і 15, — додає Поденежна. — Равлики — найпростіші в догляді домашні улюбленці. Не шумлять, запаху не мають. Живуть у скляних або пластикових тераріумах. Туди потрібно насипати подрібнену кокосову шкаралупу. Міняти раз на три-чотири тижні.

Годують равликів один раз на день овочами та фруктами. Найбільше люблять гарбуз, моркву, огірок. Для формування здорової мушлі потрібен кальцій. Він є у природній крейді, яєчній шкаралупі.

Інколи тераріуми додатково підігрівають узимку. Комфортна для них температура 24–28 градусів тепла. Якщо умови не підходять, молюски закупорюються — закриваються міцною плівкою. Впадають у стан анабіозу. Їх можна розбудити, покупавши під теплою водою.

На виставці організатори показують більш як 30 видів равликів. Деякі мають ­повніс­тю біле тіло. Це — альбіноси. У багатьох мушлі з жовтими та коричневими смугами.

— Рідкісні види називають тиграми, бо мають жовті панцирі з темно-коричневими смуж­ками. Один такий потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найбільший равлик у світі. Мав мушлю 27,3 сантиметра завдовжки й важив 900 грамів.

Цей вид часто купують жінки. Вирощують удома для косметичних процедур. Слиз ахатина насичений природними колагеном і еластаном. Вони розправляють неглибокі зморшки, згладжують старі, сприяють швидкому загоюванню ран. Навіть у деяких салонах краси пропонують масаж обличчя з равликами.

Коштують молюски від 5 до 550 грн. Зазвичай їх привозять із Танзанії та Кенії.

Зараз ви читаєте новину «У салонах краси масажують обличчя равликами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути