пʼятниця, 28 липня 2017 06:25

У Польщі навчаються 17 тисяч студентів із України

Автор: Олена Капнік
 

— Подала документи в польський університет імені Адама Міцкевича в Познані. Вивчатиму політологію. Туди зараховують за атестатом і додатком до нього. Вступні іспити складати не потрібно, — розповідає 17-річна Анна Олійник із Хмельницького. Рік навчання коштує 1,5 тис. євро. Стільки ж обходиться в університеті Шевченка на найдорожчих факультетах. — Обирала один із кращих польських вузів, і щоб навчання за ціною було не набагато дорожче, ніж у нас.

За останні два-три роки значно більше наших випускників їдуть вчитися за кордон. Зараз там 55–60 тис. студентів з України.

— Зросла кількість абітурієнтів, що володіють англійською на розмовному рівні. Також більше інформації з'вилося в інтернеті про різні платні й безкоштовні програми навчання за кордоном. Це й сприяє виїзду наших абітурієнтів в інші країни, — розповідає експерт з питань інформатизації освіти Артур Кочерян.

Українські абітурієнти обирають вузи у Німеччині, Чехії, Канаді, Нідерландах і Великій Британії. Найбільше їдуть до Польщі. Там їх майже 17 тис. З цієї країни українські студенти мають найменше відмов. Найважче виїхати до Британії, Канади та Італії.

— У Польщі, Німеччині та Чехії наші студенти можуть навчатися безкоштовно, але мовою цих країн. Усі англомовні програми платні, — розповідає менеджер освітніх програм агентства "Карандаш" Ірина Білуха, 30 років. — Канадську й англійську освіту у світі цінують, але там вчитися дуже дорого. За рік на­вчання у Британії доведеться заплатити від 17 до 30 тисяч фунтів. У Канаді — 25–30 тисяч канадських доларів. Цікаво, що всі випускники канадських навчальних закладів мають право отримати робочу візу на термін, який дорівнює часу навчання. Нідерланди — хороша альтернатива Британії, Канаді чи США. На­вчання там якісне, а проживання та харчування дешевше — у середньому 20 тисяч євро на рік.

У найкращі європейські вузи вступити складно. Вони мають багато вимог до іноземних студентів — влаштовують іспити й творчі конкурси. Перевіряють мотивацію абітурієнтів. Для маловідомих приватних вищих навчальних закладів найголовніше — високі оцінки в атестаті. Також платоспроможність кандидата — правильно оформлені документи про гарантування оплати навчання.

Найчастіше на навчання за кордон їдуть через освітні агенції. За 5 тис. грн там консультують абітурієнтів, допомагають обрати вищий навчальний заклад і вступити.

— Також готують необхідні документи не лише для вступу, а й для банку, посольства, страхової компанії, перевізника й для поселення в гуртожиток, — каже фахівець. — До обов'язків таких компаній належить допомога в отриманні візи. Це супровід студента у посольство або подача документів замість нього, якщо правила установи дозволяють подання третьою особою.

У більшості європейських університетів діє болонська система навчання, коли студенти набирають навчальні бали впродовж семестру, мають писати модульні роботи після засвоєння тем і складати іспити. Проте вона вільніша, ніж в Україні.

— Хоча система подібна до нашої, але там інші підходи до навчання, сучасніші методики засвоєння знань, — каже заслужений учитель України Віктор Громовий, 54 роки. — Моя донька закінчила Рурський університет у Німеччині. Розповідала, що контрольні роботи вони пакують у конверт і надсилають на перевірку. Через два місяці приходить відповідь. Не знають, хто їх перевірятиме. Це повністю виключає корупцію і збільшує об'єктивність оцінювання.

— Не можна сказати, що в одній країні краще вчать одній спеціальності, а в другій — іншій. Якщо загалом країна розвинена й університет перший за рейтингами, там дають хороші знання на різних спеціальностях, — говорить фахівець. — Педагогічну, філологічну чи юридичну освіту краще здобувати в Україні. Якщо говорити про юристів, то після європейського університету тут юристи не потрібні. Вони не володітимуть специфікою вітчизняної юридичної системи.

"Хочеш — ходиш на лекції, не хочеш — сидиш у гуртожитку"

Не кожному абітурієнту піде на користь освіта далеко від дому. Деякі студенти перших курсів починають з'їжджати у навчанні вже на початку другого семестру.

— У більшості університетів Євросоюзу вільніше навчання, ніж у нас. Особ­ливо воно контрастує із нашою шкільною системою. У школі класний керівник контролює й поведінку, й успішність. У європейських вузах дають програму на півроку, список творчих робіт і модулів. Хочеш — ходиш на лекції, не хочеш — сидиш у гуртожитку. Маєш сам розподіляти час, — каже психолог 42-річна Олена Щипанкевич. — Якщо майбутній студент схильний до планування й чіткого самоконтролю, то зможе там навчатися. Коли ж у школі вчився посередньо й легко піддається впливам, то його батьки просто марно витратять гроші — і диплома не матиме, і не навчиться нічого.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі навчаються 17 тисяч студентів із України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути