Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2007 13:54

У Катерини Гольтраф син загинув у трамваї

Автор: фото: Наталія ПАВЛЕНКО
  Киянка Катерина Гольтраф зі своєю правнучкою Катею. На виборах до парламенту 30 вересня жінка проголосувала за комуністів
Киянка Катерина Гольтраф зі своєю правнучкою Катею. На виборах до парламенту 30 вересня жінка проголосувала за комуністів

Єврейці Катерині Гольтраф із Києва 18 березня виповнився 101 рік. Вона живе у трикімнатній квартирі в Солом"янському районі з сином, невісткою, онукою, її чоловіком та двома правнучками.

Зустрічаємося у день виборів 30 вересня. Доглянуті нігті бабці нафарбовані прозорим лаком. Вона недочуває, доводиться кричати на вухо.

— Я в Черкассах родилась, — говорить, чітко розділяючи слова. — Моего старшего брата уже нету в живых, не помню — сколько. Сейчас спрошу у своего сина. — Марк! — звертається до огрядного сивого чоловіка, який зайшов до кімнати. — Когда умер Шура?

— В семьдесят пятом году, — відказує той і сідає за стіл. Закурює цигарку.

— Батько помер у 45 років, — веде далі Гольтраф. — Випив каву в буфеті. Видно, зі шлунком було неблагополучно. Умер у той день, коли в євреїв піст. Батько був експедитором. А мама — розумна, начитана жінка — вела господарство. У нас із братом у дитинстві було все.

— Як ви пережили 1933 рік?

— А що тоді було? — пригадує бабця. — Ні, з голоду ми не помирали. Це нас обминуло.

Згадує, як загинув син Євген.

— Женічка був відмінником до 10-го класу. Улітку, на канікулах, захотів на пляж. Біля музею Леніна сів на трамвай. Вони в той час були відкриті: двері закривав сам пасажир. Його хтось покликав з вулиці, cин висунувся з дверей, і зустрічний трамвай його збив. Через дві доби помер у лікарні, — кашляє вбік жінка.

Син Марк, 69 років, усе життя живе з матір"ю. Розказує, що вона закінчила Черкаський педінститут.

— Історико-літературний факультет, — додає Катерина Марківна. — Брат мій був членом ЦК партії. Він визвав мене у Київ з Черкас. Віддав мені свою кімнату на Хрещатику. Потім забрали сюди маму.

Ночами читає детективи Агати Крісті

До кімнати заходить Аня, 37-річна онука. Каже, що в Катерини Марківни є подруги, яким під 90 років. Але надвір вона вже не виходить.

— Хліба собі відріже. Картоплю може  поставити варитися в "кожушках" чи яєчко. Намагається щось навіть прати, — всміхається онука. — Пілюльки п"є для врегулювання тиску, але нічого спеціального, щоб життя продовжити.

Бачить Катерина Марківна тільки віддалік, а от чує лише зблизька. Через це не може дивитися телевізор.

— Досить із мене, — кашляє бабця, — треба вже на той світ. Син мені постійно сниться, я з ним розмовляю уві сні.

Аня стверджує, що з віком бабця стала терплячішою до оточуючих. Ночами вона читає детективи Агати Крісті, а вдень спить:

— Інколи син дає їй ті самі книги. А вона: "Марек, я вже їх читала".

Замолоду жінка працювала вчителькою історії в елітній столичній школі. Навчала дітей письменників. Інколи її провідують учениці, але й вони вже — літні жінки.

— У ящику є альбом моїх учениць, принеси, — командує бабця. На одній із фотографій Катерині Марківні 30 років. Вона вродлива, у чорній шапочці.

— Це фото зроблене у рік, коли я вийшла заміж, — згадує жінка. — На демонстрації 1 Травня вела групу школярів у колоні. Під вечір утомилася й зайшла до колеги в гості. Лягла, відпочила. А в неї був брат Овсентій. Він ходив до нас у гості. А тоді сказав, що набридло ходить, і хоче залишитися назавжди. Я не думала заміж виходить. Але мамі він сподобався, вона мене вмовила. Він працював економістом у військовій частині. Міг забезпечити сім"ю, але був скупуватий. І ніколи не ходив на батьківські збори. Раз пішов. Вернувся пізно, каже: "Буди Женю. Я йому куплю, що захоче. Так мені сподобалося, що його хвалили". Я порадила синові взяти шафу для книг. Умер чоловік у 69 років.

Згадує, що ходила в театр, філармонію. Одягалася гарно, любила танцювати. Спиртного не пила більш як чарку.

— У Бога я не вірю, — каже. — За комуністів голосувати буду. Я і вмерла б уже, але боязно залишати сина. Невістка Алла як прийде — першим ділом питає, чи мене годували. А ніхто не цікавиться, чи їв він.

— Да, синочок голодний, його няньчити треба, — сміється Аня.

— Мама відірвана від реального світу. Вона давно не була в місті. Не знає цін. Їй здається, що її пенсія — 500 гривень із хвостиком — це великі гроші, — зауважує Марк.

Правнучка Катя цілує бабцю в щоку:

— Мої подружки кажуть, що бабуся може і до 200 років дожити.

Зараз ви читаєте новину «У Катерини Гольтраф син загинув у трамваї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути