Ексклюзиви
середа, 03 квітня 2024 22:03

Застрелили найвідомішого грабіжника
4

Джессі Джеймс був одним з найвідоміших грабіжників банків
Фото: amazon.in
Джессі Джеймс (праворуч) сидить поряд із своїм убивцею Робертом Фордом
Чоловіки стоять біля тіла Джессі Джеймса
Убивство Джеймса стало національною сенсацією

Одного з найвідоміших злочинців США 34-річного Джессі Джеймса застрелив член його банди Боб Форд 3 квітня 1882-го.

16 років Джессі із братом Френком грабували банки і поштові поїзди по всьому середньому заходу США.

У детективних журналах Джессі романтизували, порівнюючи з Робіном Гудом, якого красти примусили нечесні банкіри та землевласники. Насправді ж Джеймс грабував для себе.

Підлітками брати Джеймси приєдналися до лідерів підпільного руху, коли почалася Громадянська війна. Обоє брали участь у жорстоких убивствах переселенців і розправах над солдатами. Після війни не захотіли повертатися до роботи на фермі. Вперше пограбували банк 13 лютого 1866 року у Ліберті, Міссурі.

За кілька років їх підозрювали у серії пограбувань у Міссурі. Але місцеві симпатизували братам за участь у Громадянській війні. Багато хто поручився за них. Брати Джеймси стали грабувати менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засудженого вбивцю вішали тричі

1873-го банда почала грабувати потяги. Під час одного нальоту відмовилися забирати цінне у людей із Півдня. Власники залізничної компанії найняли детективів з агентства "Пінкертон". Але спроба вбити Джеймса закінчилась пораненням жінки та її дитини. Люди стали симпатизувати Джессі ще більше.

Невдачі банда зазнала під час нальоту на місто Нортфілд у Міннесоті. Вирішили грабувати його опівдні. Поранили Янгерів, двоюрідних братів Джеймсів. Поранених схопили і засудили до довічного ув'язнення. Джессі та Френк втекли і сховатися у Теннессі.

Джессі купив ферму. Але за кілька років почав збирати нову банду. Форди туди вступили, але потім вирішили убити Джессі заради винагороди. Банда збиралася уранці обговорити наступне пограбування, поки мати Джеймсів готувала сніданок. Коли Джессі обернувся до картини на стіні, Боб вистрілив йому кілька разів у потилицю.

На його могилі написано: "Джессі Джеймс, помер 3 квітня 1882-го у віці 34 років 6 місяців і 28 днів. Убитий зрадником і боягузом, ім'я якого не гідне тут бути написаним". Бобу Форду виплатили лише невелику частину обіцяної винагороди.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили найвідомішого грабіжника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути