четвер, 19 листопада 2020 05:46

"У чотири роки бігла до листоноші. Всі новини перечитувала дідові з бабою"

Автор: facebook.com
  Вікторія Спартц познайомилася зі своїм чоловіком Джейсоном у потягу. Одружені 20 років. Виховують доньок Інгріт і Ліліану
Вікторія Спартц познайомилася зі своїм чоловіком Джейсоном у потягу. Одружені 20 років. Виховують доньок Інгріт і Ліліану

"Ми це зробили! Ми перемогли у п'ятому окрузі штату Індіана! Я б ніколи не досягла цього без вас. Хочу подякувати своєму чоловікові, донькам, родині, друзям і всім, хто проголосував за мене", — написала на своїй сторінці у фейсбуку 42-річна Вікторія СПАРТЦ. Вона стала першою етнічною українкою, яка перемогла на виборах до Конгресу США.

Вікторія Спартц народилася в місті Носівка на Чернігівщині. Її дівоче прізвище — Кульгейко.

— До 5 років Віка жила переважно з бабою і дідом у Носівці, потім пішла до школи в Чернігові, — розповідає телефоном дядько Вікторії 59-річний Олександр Сороколіт. — Покійний батько Вікторії був народним депутатом першого скликання Верховної Ради. Хоч і зайнятий, знаходив час на дитину. Вчив рахувати, розповідав їй багато цікавого. В 3 роки вона вміла читати, а в 4 сама бігла до листоноші. Всі новини з газет перечитувала дідові з бабою. Коли пішла до школи, вчителька казала — з її знаннями можна зразу в третій клас.

Після закінчення школи ­Вікторія вступила до Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана. Здобула ступінь магістра з міжнародної економіки. З майбутнім чоловіком американцем Джейсоном Спартцом познайомилася в потягу, коли поверталася з практики в Польщі.

— У вагоні-ресторані двоє американців не могли зробити замовлення. Провідник шукав людину, яка знає англійську. Вікторія відгукнулася. Так і познайомилася з Джейсоном, — говорить Олександр Михайлович. — Відтоді він прилітав в Україну, щоб зустрітися з Вікою. Коли вона отримала диплом про вищу освіту, запросив у гості і познайомив з батьками.

У США Вікторія мешкає з 2000 року. Здобула диплом магістра з бухгалтерії в бізнес-школі Університету Індіани. Деякий час там викладала. Працювала у бізнесових і державних установах. Є головою Республіканської партії округу Гамільтон. На останніх виборах отримала 51,7% голосів.

— До Вікторії поїхала її мати Світлана Михайлівна, бо потрібна допомога з дітьми, — каже Олександр Сороколіт. — Вони з чоловіком виховують доньок — 12-річну Інгріт і на два роки старшу Ліліану. Дівчата добре знають українську, бо доглядати за ними часто їздили прадід із прабабою. Завдяки онуці вони об'їхали всю Америку. Відпочивали на Тихому й Атлантичному океанах. Постійно кажуть, що США — рай. Але зараз через поважний вік більше часу проводять удома. Михайлові Микитовичу вже 91 рік, Любові Олександрівні — 86. Але ще тримають корову, теля й домашню птицю. ­Вікторія в них вдалася, також не цурається роботи. Може і в полі на комбайні працювати. Адже Індіана — аграрний штат.

Щороку Вікторія Спартц приїздить до рідних у Носівку. Під час останнього візиту зустрічалася з головою міськради Володимиром Ігнатченком.

— Вікторія передала 15 пар ковзанів для відвідувачів хокейного майданчика на території Носівської дитячо-юнацької спортивної школи, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «"У чотири роки бігла до листоноші. Всі новини перечитувала дідові з бабою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути