понеділок, 10 липня 2023 18:31

Підірвали пам'ятники Бандері й Коновальцю

Підірвали пам'ятники Бандері й Коновальцю
Залишки підірваного пам'ятника Євгенові Коновальцю нині експонуються на подвір'ї його Музею-садиби у Зашкові, як німий докір тоталітарній машині Фото: vgolos.com.ua

Пам'ятники Степану Бандері в селищі Старий Угринів і Євгену Коновальцю у селі Зашків підірвали невідомі в ніч на 10 липня 1991 року. Акцію здійснили за наказом Міноборони СРСР.

Уперше монумент Степанові Бандері в рідному селищі підірвали в грудні 1990 року. Другий встановили на 50-ту річницю проголошення Акту відновлення української державності - 30 червня 1991-го. Він простояв лише 10 діб.

Уночі його чатували охоронці – місцевий мешканець Ярослав Турчиняк та член СНУМу 21-річний Василь Максимчук. Раптом на них напали шість озброєних чоловіків у маскхалатах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийняли історичний документ для українців

За свідченнями охоронців, одного із них ударили прикладом, а Максимчуку вистрілили в груди, тяжко поранивши. Коли закладали вибухівку, тримали обох під дулами автоматів. Після підриву вилетіли з селища на ґвинтокрилах.

В УКДБ провели розслідування. Згідно з його висновками, пам'ятник Бандері підірвали офіцери Прикарпатського військового округу. Виконували накази Міністерства оборони СРСР і особисто Дмитра Язова - міністра оборони і одного із організаторів майбутнього серпневого путчу. Сам Язов відхрещувався від таких наказів. Пізніше стало відомо, що радянські військові та спецпризначенці мали нищити в Західній Україні символіку, що стосувалася періоду національно-визвольної боротьби.

Попри усі факти та наявність доказів, виконавців не назвали та не притягнули до відповідальності. Пам'ятники відновили незабаром, уже в незалежній Україні.

У вересні 2019 року в обласному музеї визвольної боротьби Івано-Франківська показали особисті речі Степана Бандери до 60-ї річниці його вбивства. Серед них були фотоапарат, годинник, перстень та тризуб із робочого кабінету.

Зараз ви читаєте новину «Підірвали пам'ятники Бандері й Коновальцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути