вівторок, 30 червня 2020 11:12

Прийняли історичний документ для українців

Прийняли історичний документ для українців
Відновлення Української держави прголосиди у Львові Фото: УІНП

30 червня 1941 року у Львові оголосили відродження незалежності Української держави.

Це відбулося на зборах представників українських партій і безпартійних у приміщенні львівського товариства "Просвіта" в перший день нацистської окупації міста.

Українці зібралися на площі Ринок. О 20:00 збори на чолі з Ярославом Стецьком проголосили Акт відновлення Української держави та сформували тимчасовий уряд – Українське державне правління.

Львівська радіостанція повідомила про акт і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галицький митрополит написав вітального листа диктатору

"На західних землях України твориться Українська влада, яка підпорядковується Українському національному урядові, що створиться у столиці України — Києві з волі українського народу. Відновлена Українська держава буде тісно співдіяти з Націонал-соціялістичною Велико-Німеччиною, що під проводом Адольфа Гітлера творить новий лад в Європі й світі та допомагає українському народові визволитися з-під московської окупації", - йшлося в акті.

ОУН таємно готувала акт. Проголошення стало повною несподіванкою для окупаційної німецької влади. Нацисти спробували переконати Степана Бандеру та Стецька відкликати акт, але ті відмовились. За кілька днів їх заарештували й згодом направили у концтабір Заксенгаузен. 11 липня нацисти заборонили діяльність будь-яких українських організацій. У вересні розпочали масові арешти та розстріли оунівців.

В 3 тюрмах Львова та Золочева 24 червня 1941 року енкаведисти розстріляли 2072 особи "з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента". Переважно діячів ОУН, інтелігенцію та національно свідомих громадян.

Зараз ви читаєте новину «Прийняли історичний документ для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути