Ексклюзиви
пʼятниця, 23 серпня 2019 06:00

"Тавридники житимуть тут цілий рік за бюджетний кошт"

Автор: ФОТО З САЙТА UA.KRYMR.COM
  Напис ”Меганом SOS” камінням виклали активісти на скелі у заповіднику ”Меганом” біля Судака. Окупаційна влада Криму збирається забудувати територію для проведення молодіжного форуму ”Таврида”
Напис ”Меганом SOS” камінням виклали активісти на скелі у заповіднику ”Меганом” біля Судака. Окупаційна влада Криму збирається забудувати територію для проведення молодіжного форуму ”Таврида”

Жителі окупованого кримського міста Судак протестують проти забудови заповідника "Меганом". Місцеві ділки вирішили на його території звести житлові приміщення для молодіжного фестивалю "Таврида", який проходитиме щороку.

На одній із сопок активісти білим камінням виклали напис "Меганом — SОS". Біля букв зібралися майже 20 людей, які обривками білої тканини сигналізували абеткою Морзе про біду. Через деякий час до них навідалися представники окупаційної влади разом із силовиками. Шукали організаторів акції, а потім поїхали геть. Після візиту на сайті окупаційної адміністрації з'явилася новина про несанкційований мітинг на території заповідника.

"Меганом" — це найменування одразу трьох об'єктів пам'ятки природи: гірського масиву, півострова й мису. Має унікальний рельєф, який являє собою напівпустелю. Там водиться більш як 130 видів живих істот, 13 із них занесені до Червоної книги Європи. Будівництво тут позбавить їх дому та завдасть непоправної шкоди екосистемі комплексу.

2007 року українська влада занесла "Меганом" у реєстр пам'яток природи. Встановили режим охоронної зони й заборонили будь-яке будівництво. Тут залишилися тільки дві військові частини та водоочисна станція. Після захоплення Криму Росією підтвердили статус. Але згодом скасували рішення.

У березні 2019-го на карті природного комплексу з'явилися виділені території, які віддали під забудову туристичних об'єктів. Їх власником спочатку позначили так звану муніципальну владу Судака. Згодом стало ясно, що на ділянках розпочнуть будівництво об'єктів інфраструктури пропагандистського фестивалю "Таврида". Його започаткували в Криму після анексії 2014 року та проводили теж тут, але на Бакальській косі.

— Мы хотим защитить "Меганом" от застроек. При Украине ему дали статус, но не внесли в кадастр. Из-за этого на его территории никто ничего не строил, — каже 45-річний Владислав із Судака.

— Хай форум буде, але не на території заповідника. На цій землі не можна нічого будувати, бо почнуться пилові бурі. І нам, місцевим, не буде чим дихати.

Будівництво планують закінчити 2022-го та зробити форум цілорічним. За розрахунками окупантів, захід має вмістити 30 тис. людей.

— Це нам жодної туристичної привабливості не принесе, — каже 33-річний Максим, прі­звища не називає. — Ці "тавридники" житимуть тут цілий рік за бюджетний кошт. Ніяких послуг їм не треба буде.

На території фестивалю є 50 га пляжів бухти Капсель, де любили відпочивати туристи та жителі Судакського району. Росіяни загородили все металевими парканами та не пускають нікого до моря.

Щоб завадити забудові, місцеві пишуть листи до президента Росії Володимира Путіна. Окупанти заборонили їздити мешканцям селища Новий Світ. Жителям сіл Миндальне, Токлук і селища Сонячна долина доводиться об'їжджати 20 км.

— Обратились в службу безопасности "Тавриды" с просьбой рассмотреть возможность проезда хотя бы для домовладельцев, живущих там постоянно, — розповідає місцевий 55-річний Олег Андрієнко. — Але виявилося, що для них ми не існуємо: як ви пам'ятаєте, "люди з вулиці". Гостям фестивалю проїзд відкритий, а місцевим жителям — не можна. А їх тільки в Сонячній долині більш як дві тисячі. І всі ми завозимо воду з Судака і з Дачного і вивозимо каналізацію на очисні акурат під бік "Тавриди". У нас немає ні аптеки, ні поліклініки, ні банкомата, ні лікарні. Навіть церкви немає.

Поряд із місцем, де має відбутися форум, розташовані водоочисні споруди, які побудували в часи СРСР. Місце вибирали за розою вітрів, щоб сморід не йшов до населених пунктів. До них збираються під'єднати і "Тавриду". Однак ці споруди ніхто не оновлював. Жителі бояться, що вони не витримають навантаження — один із колекторів прогнив і почав протікати в море. Також побоюються, що форум залишить їх узагалі без води.

Планують їздити джипами

Окупаційна влада збирається знизити статус Кримського природного заповідника до національного парку. Це дозволить на його території вести господарську діяльність.

— Тепер там планують створити туристичні наметові містечка, здійснити 45 видів туризму, включаючи їзду джипами і квадроциклами. Дозволять проведення фестивалів, масових спортивних заходів, — каже Дмитро Дерегулін, активіст із Севастополя. — Після одного проїзду квадроцикла здерті та розчавлені рослини відновлюються впродовж п'яти-восьми років. Добивають останнє.

Зараз ви читаєте новину «"Тавридники житимуть тут цілий рік за бюджетний кошт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути