пʼятниця, 30 грудня 2011 00:30

Табачника заколять до Різдва

Автор: фото: Олена Власова
  Марія Данилець з села Кунин на Рівненщині гладить кабана у загорожі. Він відгукується на клички Табак, Мейсон і Табачник
Марія Данилець з села Кунин на Рівненщині гладить кабана у загорожі. Він відгукується на клички Табак, Мейсон і Табачник

У селі Кунин Здолбунівського району на Рівненщині живе 1,5-річний кабан Табак. Його так назвали на честь міністра освіти Дмитра Табачника. Тварина прославилася під час студентської акції протесту на майдані Незалежності у Рівному.

— То була акція проти платних послуг у вузах, — каже попередній власник кабана тележурналіст 26-річний Олександр Курсик. — Торік я сам був студентом-заочником. Вирішив купити порося, щоб було цікавіше протестувати. Сторгував його за 350 гривень у місцевого фермера за дві години до початку, той продав за умови, що не заколемо кабанчика. Одів на порося собачий поводок, і ми пішли по майдану.

Порося допомагало студентам збирати підписи проти хабарів. На боках у нього висіла табличка "Міносвіти".

— Табак чесно виконував свої обов'язки понад 40 хвилин. Але весь час вищав і трусився від холоду. Студенти пробували нагодувати його капустою і грошима. Кидали "двадцятки" та навіть одну "сотку". Однак порося відверталося.

Після акції він подарував Табака родині своїх друзів — 65-річній Марії Данилець та Володимирові Кондрашину, 60 років. Подружжя живе у Кунині, за 30 км від Рівного.

— Дід спершу не хотів брати, а тепер прив'язався, не дає його зарізати, — говорить власниця Марія Данилець. — Шкодує, бо звик до Мейсона. Ми його перейменували, бо Табак якось негарно звучить. Тепер відгукується і на Мейсона, і на Табака, і на Табачника.

У хліві в загорожі бігають троє кабанів. Рожево-бурий Табак-Мейсон-Табачник — найбільший, важить понад 120 кг. Хазяйка чухає йому за вухом і гладить по спині. Марія Данилець дає їм кілька качанів кукурудзи. Свині обгризають їх за 2 хв.

— То наш Мейсон і його приятелі Яшка та Хрюшка. Хоч о сьомій ранку поснідали, але перекусити ніколи не відмовляються. Якось зарізали кролів. М'ясо у горло не лізло, бо все згадувала, які вони були милі і пухнасті. З Табаком тепер те саме — і тримати не можемо, і заколоти шкода. А він так розкабанів, що ледве в загінчик влазить.

Кабан задоволено рохкає, тягнеться п'ятаком до рук.

— Має на диво спокійний характер, як для кабана. Їсти просить останній з трьох — стає передніми ногами на перегородку і реве. Про свою політичну кар'єру кабан не згадує. Але досі принципово не їсть капустяного листя. Мабуть, отримав шок. Як брали його 2-місячним, то важив 15 кіло. Потім швидко вагу набрав, бо якийсь породистий.

Кабан з'їдає на день по два відра корму — гарбузи та розпарене товчене зерно. Його доглядає чоловік Марії Демидівни — Володимир.

— Дід колоти не буде, і в мене рука не підніметься. Попросимо сусіда. Засолимо до Різдва сала, а свіжого м'яса передамо дітям та онуці. Моя бабця якось чотири роки тримала свиню. Сусіди жартували, що пора її в школу віддавати.

Зараз ви читаєте новину «Табачника заколять до Різдва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути