пʼятниця, 29 грудня 2017 05:45

"Сказала, через три дні вмре. Так і сталося"

50 людей зійшлося на похорон 117-річної Христини Нагорної із села Жадове Семенівського району на Чернігівщині. Мала гангрену. ­Померла 3 листопада від зараження крові. Була найстарішою жінкою ­країни.

— Тільки у 100 год баба Христя продала корову, а три года назад збула кролів і курей, — розповідає соціальна працівниця Алла Бідна. — Нічого не бачила, погано ходила. Вже не годна була братися за роботу, але без діла всидіти не могла. Якась прийшла до неї, а вона на полу лежить і піднятися не може. Кажу: "Ну чого ви ходите? Полежали б, відпочили". Відповіла: "Я в гробу ще належуся". Після того падіння в неї на нозі утворилася ранка. Почалася гангрена. Хірург приїжджав. Їхати в лікарню баба відмовилася. Сказала, за три дні вмре. Так і сталося. Її серце зупинилося уві сні.

Христина Нагорна з семи років працювала в колгоспі. Доглядала худобу та птицю. Вдома теж мала велике господарство.

— У житті довелося багато працювати, в тому і секрет довголіття, — казала вона.

Жодного разу не покидала рідне село. Уміла ворожити та знімати вроки. ­Щоранку вмивалася холодною водою. Не дивилася телевізор і не слухала радіо. Любила кисле молоко, свіжі овочі й фрукти.

Пережила чотирьох чоловіків. Її єдина донька Галина померла 17 років тому. У Христини Аврамівни лишилися четверо онуків і 12 правнуків. З нею не спілкувалися. Похорон організували сусіди, сільська рада й соцпрацівники.

Зараз ви читаєте новину «"Сказала, через три дні вмре. Так і сталося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути