середа, 14 липня 2010 05:44

Син отримав листа від батька через 69 років

16 червня 76-річному Анатолію Завальному з райцентру Сокаль Львівської області принесли листа від батька, написаного 7 березня 1941 року.

"Добрий день, Іра, Толя, Галя і сестри Паша і Ганя. Я жив і здоров, чого і вам бажаю. Находжусь в городі Каменець-Подольск. Новостєй нема, напишіть срочно пісьмо, як ви живете, шо нового. Срочно пишіть в город Каменець-Подольск пошта до востребования. Цілую. Завальний Іван Михайлович, 7.3.41 року", — Анатолій Іванович показує жовтий аркуш паперу в клітинку. Листа написано нерозбірливо, простим олівцем.

— Я батька слабо пам"ятаю, тоді ще малий був. Ми жили на Черкащині, — Анатолій Завальний знімає окуляри, зітхає. — Тато сам виховував двох своїх братів та сестер. Їхні батьки від якогось нещасного випадку загинули. Він один був взрослий, а ті були малі. Тато пішов працювати у комуну, бо там давали безплатно їсти, одягали. Комунари купили англійський паровий млин — муку мололи, олію били. Він був дуже добрий, мав багато друзів. Мама розказувала: "Заколемо свиню, то на свіжину всі друзья сходяться. Я сварилася, що всю свиню з"їдять". Казала, що другий чоловік усе додому несе, а ти тільки з дому. Він не злився, а жартував: "То другий чоловік, а я ж у тебе перший".

Іван Завальний у російському місті Мурманськ закінчив військове училище. 1939-го пішов на Фінську війну. Залишив вагітну дружину та 5-річного сина Анатолія.

— Через два роки почалася війна з Німеччиною, його перекинули на Захід, — продовжує Анатолій Іванович. — Тоді батько їхав машиною через наше село. Удома переночував, вперше доньку побачив. Галя, моя сестра, народилася, коли він служив. Пам"ятаю тата високим, гарним, у формі. Від нього приходили листи, складені у трикутник.

1943-го з військкомату повідомили, що Іван Завальний загинув. Коли та за яких обставин — невідомо.

— Мама довго-довго після того плакала. Нам сказала, що батька вже нема. Але я не уявляв, що насправді трапилося, — Анатолій Іванович переводить подих. — Тоді односельчани почали повертатися з фронту. Прийшов і татів товариш із дитинства Іван Папуша. Розповідав, що зустрічався з батьком 1943-го біля підніжжя Альп. Коли війська йшли зі Сталінграда в Кам"янець-Подільський на Хмельниччині, тато написав мамі, щоб вона з нами, дітьми, час від часу виходила на залізничну станцію. Якщо його поїзд не зупиниться, обіцяв викинути з вікна подарунки. Ми три дні виходили. Мені щоночі снилося, що бачу батька. Але так і не зустрілися. Папуша казав, що тато просився вийти в селі, аби ніч провести вдома. Його не пустили, через то посварився з начальством. Його відправили на передову, там і загинув.

Анатолій Іванович знову розгортає листа.

— На початку червня цього року мені подзвонив двоюрідний брат із рідного села. Казав, ніби з Австрії розшукують якесь письмо для мене. Я одразу подумав: бували випадки, коли військових вважали безвісти зниклими, а вони виїжджали і нові сім"ї заводили. Може, то які брати чи сестри розшукують. А це лист від самого батька. Кажуть, ніби якийсь німець відібрав листи і вивіз в Австрію, здав їх в архів. Тепер цей архів передали в Київ. Сестра про листа по новинах почула. Їй копію подарую. Тепер плануємо батькову могилу розшукати.

Господар дістає із шухляди фотографії батьків.

Другий чоловік усе додому несе, а ти тільки з дому

— Без тата було важко. Мати працювала в колгоспі, за трудодні їй платили зерном. Як закінчив сім класів, постало питання — або в колгосп іти, аби вчитися. З нашого села хлопець вчився шити чоловічу одежу у Львівському професійно-технічному училищі. Там дітям-сиротам безплатно їсти давали та одягали. Я туди поїхав. У Львові не було де жити. Спали у дерев"яних будках на ринку, де продавали кавуни.

Після служби в армії Анатолій Завальний закінчив юридичний факультет Львівського університету ім. Франка. У Сокалі працював начальником паспортного столу, потім — заступником прокурора. Служив у Міністерстві внутрішніх справ, у званні майора пішов на пенсію.

Із дружиною Валентиною має доньку та двох онучок, які живуть у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Син отримав листа від батька через 69 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути