вівторок, 10 березня 2009 15:30

Семеро Троянів мешкають на 36 квадратних метрах

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Лариса Троян із Умані Черкаської області шість років у декретній відпустці доглядала за дітьми (зліва направо) Марією, Тарасом і Світланою
Лариса Троян із Умані Черкаської області шість років у декретній відпустці доглядала за дітьми (зліва направо) Марією, Тарасом і Світланою

"Старшим стелю спати отут, на підлозі, щовечора кладу три матраци. Уроки діти вчать на кухні", — 34-річна Лариса Троян обіймає 4-річного сина Тараса. Із чоловіком Олександром, 41 рік, і ще чотирма дітьми жінка мешкає на п"ятому поверсі по вул. Івана Богуна в Умані Черкаської області — на 36 квадратних метрах однокімнатної квартири.

Розмовляємо у кімнаті 12 кв. м. У коридорі стоїть піаніно, кругом вазони з квітами.

— Це квартира моєї матері, вона в Італії на заробітках уже п"ятий рік. Ми спочатку жили в чоловіковій двокімнатці, але там кухня — 5 метрів. Доки двоє дітей їли, решта чекали в черзі. Чоловік три роки тому отримав 8 соток землі поблизу аеропорту. Вирішили будуватися. Свою квартиру продали. Хотіли взяти пільговий кредит, але нас не визнали малозабезпеченими.

Лариса викладає англійську мову в аграрному коледжі. Чоловік — безробітний.

— Шість років була в декреті, 2008-го вийшла на роботу. Саша на стройці цілими днями. Дім великий — на 200 квадратів, уже перекрили, залишилося внутрі обробити. Донька вчиться, отримує стипендію. Загалом виходить близько 2 тисячі гривень на сім душ. Єдина допомога від влади — не платимо за дитячий садок, путівки в табір виділяють. Соціальних грошей на дітей близько 230 гривень на місяць дають.

Із чоловіком Олександром познайомилася в Умані 1990-го.

— Із друзями гуляли в парку Шевченка, зустріли Сашу з компанією. Два роки зустрічалися вечорами, доки одружилися. Я була єдиною дитиною в сім"ї. Коли мала 7 років, батько загинув в автокатастрофі. У чоловіка теж немає ні братів, ні сестер — він прийомна дитина. Тому хотіли багато дітей. Дарину народила, коли вступала в Уманcький педагогічний університет. У середу написала диктант з української мови, а в четвер о шостій ранку народила Даринку. У суботу довелося відпрошуватися в лікаря пологового на наступний іспит. А Сергія народила на другому курсі.

У чоловіка теж немає ні братів, ні сестер

Доньці Дарині 16 років. Сергій, 14 років, займається футболом, грає за команду "Моноліт" з Іллічівська в юнацькій вищій лізі. Минулого сезону забив у найшвидший гол — на першій  хвилині матчу.

— Син із літа живе на базі клубу. До школи їх щодня возять. Одне незвично для нього, що школа російськомовна. 7-річна Марія ходить на танці, в драматичний гурток, грає на піаніно. Мала гастролерка — уперше поїхала з виставою у 3 роки. А Свєта на осінь іде в перший клас. Найменший Тарас мав бути Віктором, але народився 9 березня — в день народження Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Семеро Троянів мешкають на 36 квадратних метрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути