пʼятниця, 02 червня 2017 00:15

"Сама зробила зубний порошок"

Автор: Мар’яна Чорнієвич
  Діана Попфалуші сидить у львівському парку. Збирається відкрити магазин органічних продуктів. У ньому продаватимуть косметику та мийні засоби
Діана Попфалуші сидить у львівському парку. Збирається відкрити магазин органічних продуктів. У ньому продаватимуть косметику та мийні засоби

З 25-річною Христиною Коростіль зустрічаємося в центральному парку Львова. Вона приходить із псом — 7-річною Унікою породи бернський зенненхунд. Велика рухлива собака має густу й патлату шерсть, привертає увагу перехожих. Минулого місяця Христина долучилася до команди активістів. Вони запропонували охочим тиждень залишати мінімум сміття після себе. Христина відмовилася від використання целофану та пластику.

— Мене цікавило, що, як і куди сортують. Де і хто переробляє відходи. Тому взяла участь в експерименті, — розповідає Христина. — З того часу мало купую пакетованих продуктів. Якщо беру один лимон, то цінник клею на нього. На ринок ходжу з торбиною. Використовую старі запаси пакетів. Вони в моєму домі майже дефіцит. Спочатку було лячно пропонувати продавцям свій багаторазовий контейнер на продукти чи кульок. Скоро матиму швейну машину, то шитиму торбини.

Показує свою світло-кремову торбу. З нею ходить на закупи.

— Провощену тканину можна використовувати як харчову плівку, якою обгортаємо продукти. Щоб її зробити, треба взяти клаптик найтоншої тканини. Натерти його натуральним воском і попрасувати. Віск від температури рук топиться. Таким чином можна щільно обгорнути миску з усіх боків. Якщо тканина замазалася, треба промити холодною водою.

Вирішила не купувати побутову хімію. Сама зробила зубний порошок. Для основи взяла білу та блакитну глини, соду, трави і спеції — шалфей, м'яту, евкаліпт, гвоздику, імбир, корицю. Але потрібно, щоб вони були свіжі, тоді отримаєте результат. Зуби відбілюю кокосовою олією.

Христина планує з друзями відкрити продуктовий магазин. До нього покупець приходитиме зі своєю упаковкою і сам зважуватиме товар. У тому числі — косметику та побутову хімію.

— Якщо не буде з собою пакета, його можна придбати. А наступного разу повернути й отримати гроші назад, — каже Христина Коростіль. — Шукаємо землю, щоб самим вирощувати для крамниці органічні зелень, овочі, фрукти.

Студентку 22-річну Діану Попфалуші впізнаю здалеку. Вона — рудоволоса, з великою торбою на плечі та пляшкою води в руках. Теж бере участь в екологічному експерименті.

— Поки що живу в гуртожитку. Тому сортувати сміття не вдається. Але кількість відходів намагаюся зменшити, — говорить Діана. — Стараюся не купувати продукти в упаковці. Мені простіше, бо я вегетаріанка — м'ясо, рибу, яйця не їм.

Під моїм впливом сусідка по кімнаті поступово відмовляється від м'яса. Подруга купила шубу не з натурального хутра, а зі штучного.

Рідко купую щось у пластиковій пляшці. Якщо вже придбала, то потім мию їх і скидаю туди чеки, серветки. Так вони пресуються і займають менше місця.

Звертаю увагу на вид пластику, з якого виготовлена тара. Найгірша — це упаковка йогуртів, кефірів, сметани. Та, що ні з целофану, ні з паперу. Складається з шару пластику й алюмінію. Її можна використати хіба для заморожування продуктів.

Діана показує на телефоні фото своїх домашніх грядок. Під них використала пачки з йогуртів і молока. Вони стоять у кімнаті на підвіконні. Вирощує цибулю, базилік, петрушку.

— Завжди ношу з собою торбину. У складеному вигляді вона менша за мій кулак, — показує торбу для закупок. Та яскравих кольорів. Формою нагадує велику полуницю. — Коли знаю, що буду довго в місті, беру з собою горнятко для кави, щоб не брати в одноразовому стакані.

Відколи стежу за тим, що купую та скільки викидаю, мої витрати зменшилися втричі. Тепер ретельніше підбираю одяг, щоб швидко не викидати. Купую дорожчу косметику. Її вистачає на довше.

Поряд із лавкою, на якій сидимо, стоїть переповнений смітник. Дрібні папірці й упаковки розлітаються за вітром.

— Більшість відходів можна відсортувати й переробити. Так роблять багато його перевізників, бо це прибутково, — про­довжує Діана. — У Львові вивіз сміття коштує 6 гривень за місяць із людини. У Чехії — 12 євро (353 грн. — ГПУ). Що більше залишаєш сміття, то більше платиш. У Лондоні муніципалітет видає спеціальні пакети на відходи. Людина розуміє, скільки може викинути їх за місяць.

У Сербії купуєш пляшку пива за 120 динарів. Якщо приходиш удруге з цією порожньою тарою, то платиш за наступне пиво 70 динарів.

Бачимо високу худорляву жінку в довгому строкатому сарафані. Вона несе великий пакет макулатури й викидає папір у спеціальний контейнер. Він заповнений найменше.

Зараз ви читаєте новину «"Сама зробила зубний порошок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути