вівторок, 28 листопада 2017 00:56

Малювала героїв на виписках із лікарняних листів

Автор: ФОТО надане Оленою Тимофєєвою
  Вероніка Тимофєєва хворіє на первинний ангіїт центральної нервової системи — запальне захворювання головного мозку з ураженням малих і середніх кровоносних судин. В Україні цей діагноз має лише вона
Вероніка Тимофєєва хворіє на первинний ангіїт центральної нервової системи — запальне захворювання головного мозку з ураженням малих і середніх кровоносних судин. В Україні цей діагноз має лише вона

Вероніка Тимофєєва створила мультфільм "Змішана школа"

Три місяці створювала анімаційний фільм "Змішана школа" 15-річна Вероніка ­Тимофєєва зі Сміли на Черкащині. Представила його на фестивалі "Де кіно". Відбувся наприкінці вересня в Києві.

— Ідея зробити мультик виникла у 6 років, — розповідає Вероніка. — Якраз були популярні "Телепузики" й "Сімпсони". Вивчила напам'ять усі серії. Стало цікаво, як створюють мультфільми. Захотіла зробити власний.

Придумала історію хлопчика Мейсона, який навчається в незвичайній школі разом із прибульцями з інших світів. Аби створити мультик, знайшла в інтернеті спеціальну програму. Але для такої роботи мій ноутбук не підходив. Просила маму купити потужніший. Найдешевший коштував 12 тисяч гривень. Для нас це було надто дорого.

Вероніка хворіє на первинний ангіїт центральної нервової системи — запальне захворювання головного мозку з ураженням малих і середніх кровоносних судин. В Україні цей діагноз має лише вона. Минулої весни дівчина була на консультації в лікарні "Охматдит". Тоді тяжкохворих дітей відвідали працівники благодійного фонду.

— Коли прийшли благодійники, діти просили в них солодощі, іграшки, бажали зустрітися з шоуменом Зеленським або співаком Дзідзьо, — говорить матір 50-річна Олена Антоніївна. Вероніка розповіла їм, що мріє зняти мультфільм. Якраз малювала його героїв на виписках із лікарняних листів і чеках. Сказала, що для роботи потрібна потужна техніка. Здійснити її мрію і допомогти створити мультфільм зголосилася студія "Анімаград" разом із куратором проекту "Здійсни мрію" Лідією Таран, командою "1+1" та компанією "Новела". Возили Ніку на студію "Анімаград", де створюють мультфільми. Пообіцяли — якщо встигне закінчити роботу до 20 вересня, мультик покажуть на фестивалі.

— Я не очікувала, що спробую себе в ролі творця мультфільму ще в школі, — продовжує Вероніка. — Приступила до роботи. Щоб рухи персонажів були плавні, потрібно зробити багато малюнків. Їхню міміку підправляла спеціальною програмою. За день вдавалося створити по кілька секунд відео. З такими темпами я не встигала. Одного дня зрозуміла, що причина в малювальній програмі. В інтернеті знайшла сучаснішу. Інструкція англійською мовою. Але я навчаюся в школі з поглибленим вивченням англійської. Кілька разів скайпом консультувалася з художниками "Анімаграда". І справа зрушила з місця. Щодня малювала по 6–7 годин. Закінчила за три дні до фестивалю. На професійне озвучування часу не залишилося. Тому зробила це сама. Говорила за Мейсона і його матір, змінюючи тембр голосу. Підібрала музику. Перед прем'єрою хвилювалася, майже не спала.

Робота Вероніки Тимофєєвої на фестивалі мала успіх. Представники студії "Анімаград" пообіцяли в майбутньому підписати з дівчиною контракт.

— Але за умови, що й надалі займатиметься цим, — додає Олена Антоніївна. — Дочка планує отримати відповідну освіту. Скоріше за все, навчатиметься в одному з черкаських університетів. Про вузи Києва можна говорити, якщо зі здоров'ям буде все гаразд.

Вероніка — десятикласниця. Через хворобу перебуває на індивідуальному навчанні. З першого класу ходить у народну студію образотворчого мистецтва "Перлина".

"Відняло мову, паралізувало ліву сторону"

Проблеми зі здоров'ям у Вероніки Тимофєєвої почалися три роки тому.

— Навесні під час грози у неї потемніло в очах, знудило, — розповідає мати Олена Антоніївна. — За кілька днів це повторилося. З чоловіком повезли дочку в лікарню. В головному мозку виявили щось подібне до набряку чи пухлини завбільшки 6 сантиметрів. Рік медики не могли поставити діагноз. Ми фактично жили в лікарні. Після лікування було незначне покращення, але ненадовго. Знову починалися головні болі й судоми. Щоб не настала кома, одразу треба вводити препарат.

Одного разу напад у Вероніки стався, коли я була на роботі. Після її дзвінка приїхала додому на таксі. Дитина лежала на підлозі непритомна. У неї відняло мову, паралізувало ліву сторону. Не приходила до тями кілька днів.

Батьки возили дівчину на обстеження в Білорусь. Там їй видалили новоутворення.

— Нікі стало краще, але проблема не зникла, — додає Олена Тимофєєва. — Поки що приймаємо препарат "Селсепт". Упаковка коштує 1,8 тисячі гривень. А на місяць їх потрібно три.

Допомогти Вероніці Тимофєєвій можна, переказавши гроші на карту її матері: картка Приватбанку — 5168 7423 5101 4091. Отримувач — Тимофєєва Олена Антоніївна.

Зараз ви читаєте новину «Малювала героїв на виписках із лікарняних листів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути