четвер, 14 січня 2010 07:11

Петро Скурецький за Різдво заробив 500 гривень

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Петро Скурецький із села Шешори Косовського району на Івано-Франківщині запрягає кобилу Маруську. На свята він  катає на санках туристів. Іншої роботи у селі немає
Петро Скурецький із села Шешори Косовського району на Івано-Франківщині запрягає кобилу Маруську. На свята він катає на санках туристів. Іншої роботи у селі немає

45-річний Петро Скурецький із села Шешори Косовського району на Івано-Франківщині 7 січня заробив 500 грн, катаючи туристів на конях.

— 14 років працював електриком, газозварювальником, кочегаром у місцевому санаторії. Уже кілька років не маю роботи, — поправляє дзвінок на шиї рудої кобили Марусі. — У мене троє дітей, наймолодший — четвертокласник. Жінка ніде не працює, займається господарством. На Різдво всі гуляють, а я й рюмки не пригубив. За два дні заробив, як за місяць.

Запрягає Марусю в сани, чіпляє до шиї червоні китиці. Каже, хотів назвати її Каштанчиком, бо має каштановий відтінок. Сани застеляє гуцульським килимком, ззаду прикручує дротом мішок із сіном. Погоджується провести екскурсію за 50 грн.

— Коняка в мене худа, нема чим годувати. У неї є лошатко. Не слухається, тому залишив дома. Їсть багато вівса, бо росте. Не знаю, як їх обох до весни прогодувати. Маю два мішка пшениці, трохи сіна на горищі. Сусід — багач, має карету, за катання править 100 гривень. А я ні. Скільки дасте.

Проїжджаємо чотири двори.

— Пррр, — наказує кобилі. — Зараз у сусіда коня позичу, так швидше поїдемо.

Виводить коня Мартина. Із кишені дістає пакет із цукром, висипає його в долоню.

— Бач, Мартин бере з рук цукор, а Маруся — ні. Сердиться, що запріг із нею чужого коня. Горда — ревнує мене навіть до жінки.

Пропонує покататися дітям, які приїхали з батьками з Москви. Підсаджує 2-річного Олега на коня. Його батько дає 20 грн. До саней біжить односелець 47-річний Володимир Василець. Просить підвезти до склепу — магазину. Із розгону вмощується на ноги дітям:

— Видите гадзу. Гуцули де хоч сідають!

Каже, що має коня і гарну карету. Може покатати дешевше, ніж Петро.

— Поганий бахур, п"є багато, — каже той, коли Володимир злізає. — У нас випиває кожен другий. Роботи нема. Город обробляти кожен не хоче. Лінується. Понасаджували на городах ялинок, а картошку потім купляють.

Два роки тому в Шешорах проводили етнічний фестиваль.

— За три дні заробляли по 10 тисяч. Годували туристів, запрошували до себе жити. Заробітку хватало на два роки. Потім організатори щось не поділили з сільським головою, і фестиваль забрали до Вінниччини. Тепер гуцули клянуть і сільського голову, і той фестиваль. Тут працювати більше ніде. Роботу мають тільки чотири вчительки, сільський голова і священик. Є два готеля, але там понабирали молодих.

Коли проїжджаємо церкву, знімає з голови шапку, хреститься.

— Заберіть мене в Київ. Я можу на іподромі працювати, коня підкую. І ворожити вмію.

Туристи з Польщі спиняють сани. Дають $5. Петро Скурецький каже по-польськи, що повезе за 50 грн. Доларами не бере, бо можуть фальшиві підсунути.

Зараз ви читаєте новину «Петро Скурецький за Різдво заробив 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути