вівторок, 22 жовтня 2019 05:21

"Перший сексуальний досвід діти отримують у 13 років"

Автор: ФОТО НАДАНЕ Ольгою Руднєвою
  Ольга Руднєва: ”Більшість учителів не можуть вимовити уголос слово ”секс”. Не почуваються впевнено”
Ольга Руднєва: ”Більшість учителів не можуть вимовити уголос слово ”секс”. Не почуваються впевнено”

387 неповнолітніх зробили аборт в Україні торік. Колишня виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пов'язувала статистику з відсутністю в шкільній програмі сексуальної освіти. Подібна дисципліна викладається у навчальних закладах багатьох європейських країн.

— Умовне табу на розмови про "це" в українському суспільстві — усталена річ. Так історично склалося, що у нас уперто ігнорують тему сексуальної освіти у побуті та навчальних закладах, — каже директорка Фонду Олени Пінчук "АнтиСНІД" Ольга Руднєва, 42 роки. Говоримо про те, коли і як батькам необхідно починати говорити з дітьми про секс.

Чим небезпечний для суспільства страх перед розмовами на інтимні теми?

— Поширенням захворювань, які передаються статевим шляхом: ВІЛ/СНІД, гепатити В і С, незапланована вагітність та аборти в ранньому віці, психологічні травми. Відповідальна поведінка у статевому житті зводить цей перелік до мінімуму.

Батьки часто не хочуть говорити з дітьми про секс. Як почати?

— У нашому навчально-освітньому центрі "Дружня клініка для молоді" проводиться чимало тренінгів на тему: "Як говорити з дітьми про секс?". Часто дорослі соромляться вголос сказати слова "вагіна", "пеніс". Пояснюємо, що їхня відповідь не є першоджерелом. Діти вже мають певну "базу" з інтернету чи від друзів. Обов'язок батьків — донести правильну інформацію без викривлень і штампів.

З якого віку починати бесіди?

— Не важливо, коли і до кого з батьків прийшла дитина із запитаннями. Якщо її це цікавить, треба відповідати. Зазвичай у п'ять років діти починають цікавитись своєю появою та відмінностями між статями. Говорити треба відверто, але доступною для віку мовою.

На чому робити акцент у різному віці?

— У 5-річному віці ми вчимо дитину базовим речам: як називаються інтимні органи, де вони розташовані. Розповідаємо про особисті межі: місце, де можна роздягатися чи торкатися чужим людям.

Перший контакт із порногра­фією неповнолітні мають у 8–10 років. Картина, яку вони споглядають, видається максимально природною. Важливо їм пояснити побачене.

У середньому в Україні перший сексуальний досвід діти отримують у 13 років. Треба акцентувати увагу на протидії хворобам, які передаються статевим шляхом. Пропагувати безпечний секс.

Як діти реагують на такі розмови?

— Спочатку соромляться, опускають очі. Тому на лекціях зазвичай починаємо з жартів, особистих історій, аби встановити довіру. Згодом аудиторія готова до розмови та запитань.

Коли у школах починають говорити про статеві стосунки?

— У навчальній програмі з "Основ здоров'я" передбачено тему профілактики ВІЛ/СНІДу та статевого дозрівання. Питання в тому, скільки часу приділяється урокам та як доноситься інформація до дітей. Уникання слова "секс" і похідних від нього — характерна риса підручників, які ми досліджували. Та й більшість учителів не можуть вимовити уголос слово "секс". Не почуваються впевнено. Краще, аби про "це" розповідав фахівець ззовні.

Зараз ви читаєте новину «"Перший сексуальний досвід діти отримують у 13 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути