четвер, 20 жовтня 2022 00:40

Ольга Міненко плете для воїнів речі із собачої шерсті

Автор: Фото надала Ольга Міненко
  Львів’янка Ольга Міненко плете для військових пояси та шкарпетки. Щотижня передає на фронт понад 30 виробів
Львів’янка Ольга Міненко плете для військових пояси та шкарпетки. Щотижня передає на фронт понад 30 виробів

Львів'янка 48-річна Ольга МІНЕНКО виготовляє речі із собачої шерсті. З лютого передає плетені пояси та шкарпетки воїнам на передову. Каже, такі вироби мають лікувальні влас­тивості.

— Мої мама і бабуся завжди пряли з козячого пуху. Навчили й мене. Крім того, я виготовляла речі з овечої вовни, кропиви й конопель. А, коли в нас з'явилася хаскі, мені стало шкода викидати вичесану шерсть, — розповідає Ольга Міненко. — Почала експериментувати. Плела пов'язки на голову, шапки, ажурні шалі, рукавички. Свої речі демонструвала на виставках і ярмарках. З 2014 року стала надсилати вироби нашим військовим. А після початку повномасштабної війни тільки для наших захисників роблю речі із собачої шерсті. Знаю, що вони мають лікувальні властивості. За рахунок мікропоколювання, яке людина може навіть не відчувати, йде прилив крові до тієї частини тіла, куди прикладають виріб. При запаленнях, наприклад, лікарі рекомендують сухе тепло, яке дають речі, сплетені із собачого підшерстку. В'язані пояси можна одягати не тільки на поперек, але й намотати на суглоби чи шию — якщо болить горло. Ефективність цих виробів перевіряю на собі. Через сидячу роботу маю проб­леми зі спиною. Пояс із собачої шерсті допомагає вгамувати біль.

Спочатку майстриня використовувала для роботи власні запаси собачої шерсті. Коли люди дізналися про її волонтерську діяльність, почали пропонувати допомогу.

— Підписники побачили мої вироби в соцмережах і стали запитувати, чи потрібна шерсть. Сказала, що буду вдячна — що більше матеріалу, то більше зможу допомогти нашим захисникам. Люди почали присилати шерсть — від маленьких пакетів до вели­чезних. Після того зрозуміла, що ми — непереможна нація. Кожен старається докласти зусиль заради перемоги.

Для плетіння виробів підходить шерсть усіх порід собак.

— Прати її не треба. Я її перебираю, перечісую, пряду і вже потім перу нитки. Якщо зробити це спочатку, прясти буде складніше. Іноді люди присилають не вичесану, а зістрижену шерсть. Із неї виготовляю стьобані пояси — вони мають ті ж лікувальні властивості.

Щотижня Ольга Міненко передає українським захисникам понад 30 власних виробів.

— За день можу сплести три-чотири пояси. Відчуваю, що маю цим займатися, бо вироби з собачої шерсті допомагають. Маємо підтримувати хлопців і дівчат, які зараз на передовій, і робити все, щоб їм було хоча б трішки легше.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Ольга Міненко плете для воїнів речі із собачої шерсті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути