Ексклюзиви
субота, 13 січня 2024 05:28

Кіборги вистояли, не витримав бетон - від обстрілів упала вежа ДАПу

Під час запеклих боїв із з російськими окупантами 13 січня 2015 року обвалилася диспетчерська вежа Донецького аеропорту. Будівлю обстрілювали з танків та артилерії.

До війни з цієї вежі керували приземленням та зльотом літаків. Від роботи диспетчерів залежали життя тисяч людей.

Автор: Радіо.Свобода
  Такий вигляд мала диспетчерська вежа Донецького аеропорту до російсько-української війни
Такий вигляд мала диспетчерська вежа Донецького аеропорту до російсько-української війни

З початку війни її важливість та функціонал майже не змінилися. Щоправда, нові диспетчери, наші солдати, яких росіяни назвали кіборгами, уже захищали життя та спокій мільйонів українців. Щодобово слідкували за переміщеннями ворога і коригували вогонь нашої артилерії.

З початку захоплення ДАПу військами ЗСУ вежа стала найнебезпечнішим місцем на фронті. Будівля була міцна і нанести їй ушкодження можна було стріляючи впритул. На початок січня 2015-го вежа вже була суттєво пошкоджена.

Автор: Радіо.Свобода
  У період з 2014-го по 13 січня 2015 вежа ДАПУ була найнебезпечнішим місцем на фронті. Росіяни вели по ній прицільний вогонь, бо з неї наші військові коригували вогонь нашої артилерії.
У період з 2014-го по 13 січня 2015 вежа ДАПУ була найнебезпечнішим місцем на фронті. Росіяни вели по ній прицільний вогонь, бо з неї наші військові коригували вогонь нашої артилерії.

У той день російські терористичні війська почали жорстокий бій. Під будівлю викотили танки, оскільки тільки так можна було її пошкодити.

"Вже з 9 чи з 11 січня 2015 року був такий масований вогонь з усіх боків, що важко було якось встояти. Для нас ця ситуація взагалі була незрозуміла. Танк стояв десь менш як за кілометр від нас – в облаштованому капонірі. Один раз навівся і просто стріляв по вежі. А артилерія наша "мовчала". І так декілька днів. Цей танк просто виїжджав на позицію, ми чули, як він у Донецьку заводиться, прогрівається. Ми телефонували, передавали координати, бо знали, що він на те саме місце приїде. Але чомусь так виходило, що якась пара мін падала вже тоді, як танк відстрілявся по нас і поїхав", - розповідає "Радіо Свобода" Сергій Назаров, боєць 93-ої ОМБр із позивним "Сєдой".

За ті бої російські окупаційні війська зазнавали втрат: за бій наші кіборги ліквідували від 50 до 250 росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пісках під обстрілом загинув український військовий

Журналіст Петро Шуклінов у Facebook відрапортував результати невдалого російського штурму.

"Поки відбилися. За одними даними, допомога прийшла. За іншим, зовсім незначна. Але підсумок поки такий: російські артилеристи продовжують сходити з розуму, але горілі останки російських солдатів завалили рубежі вздовж лінії нашої оборони. Цифри називаються різні. За даними перехоплень — від 50 до 250 кадрових російських військових у землі. Це тільки район аеропорту. По лінії розмежування цифр поки що немає. Частина території дійсно втрачена", - написав він.

За спогадами кіборгів, один танк за годину здійснив по вежі 50 пострілів. Росіяни підганяли йому КамАЗ з боєприпасами.

Через щільний вогонь конструкція не витримала і вежа обвалилася до 5-го поверху.

Автор: Радіо.Свобода
  Від щільного обстрілу конструкція впала по 5-й поверх
Від щільного обстрілу конструкція впала по 5-й поверх

"Звісно, коли вежа падала над нами, було страшно. Я так присів. А навпроти мене наш командир "Грін", контужений уже. І тут такий звук, як лавина. Шум щораз більший. Ми зустрілися з "Гріном" очима. Знаєте, такий погляд… А вежа так: "Шууух", - і глухі удари один за одним. Тоді переді мною наче якась тінь пройшла. Було страшно", - розповідає кіборг Сергій Назаров.

Ми маємо шанувати тих, хто бореться за мир в Україні.

У мережі знайшли світлину журналістки каналу "112 Україна" Дар'ї Чирах, на якій вона тримає в руках заклик "врятувати Донбас від української армії" з георгіївською стрічкою.

Зараз ви читаєте новину «Кіборги вистояли, не витримав бетон - від обстрілів упала вежа ДАПу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути