вівторок, 20 серпня 2019 06:41

Ольга Дудченко знайшла метод розшифровки ДНК

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.MEDIUM_TECHNOLOGYREVIEW.COM
  Науковець Ольга Дудченко представила ”ДНК- зоопарк”
Науковець Ольга Дудченко представила ”ДНК- зоопарк”

Українська науковець винайшла унікальний метод роботи з геномом. Він дозволить швидше і простіше знаходити з мільярда геномів необхідний.

34-річна Ольга Дудченко створила спосіб швидкого визначення послідовності геному. За це потрапила в рейтинг інноваторів "35 до 35" журналу "Емайті Технолоджі Ревю" Массачусетського технологічного інституту, що в США. У щорічний рейтинг входить перелік учених до 35 років, які зробили значний внесок у науку.

Зараз сучасні прилади можуть за два дні зчитати ДНК будь-чого, починаючи від арахісу і баклажана, закінчуючи броненосцем. Однак у результаті виходять мільярди дезорганізованих фрагментів коду ДНК. Ольга Дудченко придумала, як зробити наступний крок — склеїти ці шматочки разом у правильному порядку, щоб виявити власне геном. Наприкінці 2018 року Дудченко разом із колегами представила "ДНК-зоопарк". У ньому є хромосомні послідовності тварин, які перебувають на грані вимирання: гепард, червона панда, бразильський дикобраз та 50 інших видів.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Дудченко знайшла метод розшифровки ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути