Ексклюзиви
вівторок, 14 листопада 2006 15:00

Олесеві Уляненку дав квартиру Кучма

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Олесь Уляненко розповідає, що його діда — чеченця — усиновила сім’я Уляненків з Полтавщини
Олесь Уляненко розповідає, що його діда — чеченця — усиновила сім’я Уляненків з Полтавщини

Лауреат Малої Шевченківської премії Олесь Уляненко, 44 роки, в парку на Прорізній сідає на лавку під пам"ятником туркменському класикові Махтумкулі. Поруч кладе пачку "Честерфілду". Незалежно роззирається. Друзі називають його Уляном.


Скільки ти романів написав?

— М-м... Десь 12, — каже хрипко. — Інтелектуальних.

Закладає нога на ногу. Сонце блищить на його шкіряних штанях. Чорна куртка розстебнута. Нервовими рухами раз у раз поправляє шалик.

Дехто плутає Уляненка з його персонажами — мовляв, живе на горищі, бомжує.

— Коли писав "Дофін сатани", вирізав статєйки про маньячішок, — розповідає. — Усі стіни на кухні й у спальні заліпив. Маніяки, вони такі рухливі, як сволочі. Чуть ти звихнувся — злітаєш із теми, мля. Шо пишеш, на те й нариваєшся. У мене вийшла повістина "Сєдой". Дуже насичена уголовщиною. Я і напоровся. Зазівався — дєвочки мене клофілінули. Усього кружку пива випив, а очнувся о п"ятій ранку на якомусь розвалищі. Таке, як фільм Кустуріци — вітер, кульки летять: у-у-у... Шугняк. Коли дивлюся, є жетон на метро. І ключ. А паспорт і посвідчення вкрали.

А як оберігаєшся? Окреслюєш крейдяне коло?

— У церкву ходжу, чого ж....

Ти не працюєш?

— Чьо я не працюю? От зараз кіно намагаємося робити з Володею Тихим. Ганна Павлівна Чміль обіцяє допомогти. Не за моїм романом, а нове придумуємо. А страждання по роману "Сталінка", який хотіли екранізувати, ще могут дліцца очєнь долго, мля.

У Кривому Розі на шахтах працював, на коксохімі

Ненормативну лексику вживаєш?

— У творах намагаюся матюки вживати, коли вже діватися нікуди. А в житті хто не матюкається? Просто я людина на виду, от воно й липне. Випив чарку, а вже кажуть, шо Улян випив відро. Я любитель посидіть у компанії. А задачі напиться нема. Люблю водку, віскі.

Квартиру маєш?

— Після Шевченківської премії написав Кучмі листа — що нема житла. І лист якось дивом дійшов. За три дня — чух-чух, гоп-гоп! Двері откривалися — як ото сім-сім, откройся. Я незчувся, як уже був на Позняках, на вулиці Гмирі. Живу скромно, звісно, з гулянками. А ще друг сім"ї у мене є — телевізор.

Премію швидко розтратив?

— А скільки там було?! Дві з половиною штуки доларів на ті гроші. Борги роздав. Спробував бізнесом зайнятися. Їздив у Молдову, шкарпеток накупив, усякої хєрні. Ха-ха, — сміється Улян. — Прогорів, як завжди. Умудрився без прописки поїхати. Мав тільки бумажку таку, як вовчий білет — що мені дозволяється жити в городі Києві.

А як у Києві опинився?

— У 15 років як спиляв із дому... Промаршував аж до Владивостока. У якутів жив, мля. Золото мив. У Кривому Розі на шахтах працював, на коксохімі. Після армії занесло в Пітер. Панкував. Але скучно стало, не клеялося з цими кацапами. Заштопав я кросівки дротом, бо вже пальці вилазили. Взувся. Поклав свій роман за пазуху, український — я його загубив потім — та й поїхав. В Україні прийшов із тим романом до одного кремпа. Відомий дуже чоловік. Сказав: "Ви це десь переписали". Я кажу: "Де?!" Після того мені як заказало ходити по видавництвах. А тим паче по літгуртках, де збиралися дєтки всякі.

В Україні якраз починалася бурхливі події.

— Вони мене й накрили. У мене дід сидів, всі на виселках у Сибірі були. Я возив пошту з УГС, кур"єром у Вільнюс мотався. Листівки друкував на своїй машинці.

Розкажи про свою родину.

— Баба в мене дворянка, мля. Народилася в Пітері. Потім жила в Катеринославі, а тоді поїхала до Хорола. А діда... Коли розбили повстання Шаміля, чеченських дітей розселяли по Черкащині й Полтавщині. Віддавали в приюти. Цар був християнин, не вбивав дітей. Діда усиновила сім"я Уляненків. Це у тому селі, звідки письменник Льоша Микитенко, — у Хвощівці. Брати бабині всі воювали — хто в Григор"єва, хто у Петлюри. Такий ось разнобой.

Улян поглядає на годинник у мобільнику. Невдовзі в нього зустріч із режисером Тихим. Каже, що старша сестра живе в Америці, в Сент-Луїсі. "Чьось її туди занесло, — дивиться на свої важкі військові ботинки. — Батьківщина — це де добре живеться".

Розповідає, що в паспорті він Ульянов.

— Тату колись написали так у метриці. Потім боялася баба переписувать. А тепер мені уже ліньки переписувать. Та й нашо? Я українцем почуваюся і з цим прізвищем.

Кажуть, у тебе жив якийсь художник на прізвисько Кактус?

— Кактус — це одна дурнувата журналістка придумала! — аж підстрибує Улян. — Це був дуже світлий чоловік — Саша Мисак. Талановитий художник. Умер від діабету, тому шо ні прописки, ні фіга. І помаранчева революція помогла йому отак, блядь, — Улян смикається, викидає порожну пачку "Честера". — Кілька років жив у мене на кухні.

А дружина твоя?

— Я уже сам тоді жив. Ні, ну я її з повагою згадую. Але це ж було лебідь, рак і щука. Її тягло в міщанське життя. Якби там залишився — і двох оповідань не написав. Була любов, да. А потім почала переходить в інше русло. Тобто, треба було просто жить. Я одягнув штани і сказав: "До побачення". Вони з тещею засміялися, питають: "Коли на обід прийдеш?" Думали, я жартую.

Так і живеш сам?

— Сам. Чи нема, питаєш, кота? Та він здохне в мене, бідолага.

Сидиш без їжі тижнями?

— Днів три можу. Якось переключаюся. Хоч іноді жрать хочеться, як собаці. Але я винослива людина.

Малу Шевченківську премію скасували.
Ти — її єдиний лауреат. Не шкодуєш?

— Наоборот: ні в кого нема, а в мене є, блін! Усі оці, мля, здоровенні, їх позабувають, а мене будуть пам"ятать.

Ти вже років 20 у Києві. Відомих людей знаєш?

— Півпарламента в мене знайомих. Кириленко, наприклад. Поважаю я цього чоловіка. Просто так попало йому, шо "Наша Україна" просралася.

У паспорті я Ульянов

Підходить письменник Леонід Кононович, сідає поруч. Улян бере в нього цигарку "Приму". Розповідає про улюблені київські бари.

— Матеріал десь же нада збирать. Дай сірника, Льоша, — підкурює, дивиться на годинник і продовжує: — Я ж не кабінетна криса. Почну хитатися по гламурних місцях. Напишу книжку "Гламур" — шоб сперма скапувала, — сміється Олесь і видихає дим.

Тобі закидають чорнуху.

— А де ти веселе зараз бачиш? Ну, покажи мені очі веселі! Коли починаєш входити в життя молодьожі... Це життя равлика. Воно повзе. Переповзло. Далі повзе.

Писати не набридло?

— Треба трошки підв"язувать. Гроші заробляти учиться.

— Перекладати зі шведської, — додає Кононович іронічно.

— Які мови знаю? Білоруську, — криво усміхається Улян.

У Хоролі буваєш?

— Да. Як тато помер, їжджу до мами частіше. Лежу тихенько, книжку читаю. Не хочу я там дуже розхажувать. Там тої інтелігенції, може, два десятки. Та й ті загнані, як тхори. По кутках сидять.

Олесь теребить борідку, змахує пасмо з очей. На руці, біля великого пальця, витатуювана літера "С".

Ти неголений і волосся забране в косичку — імідж?

— Людей шоб менш лякати. Бо я, коли розпатланий, мля, взагалі.

1962, 8 травня — народився в Хоролі на Полтавщині
1975 — закінчив 8 класів місцевої школи
1980–1982 — служба в Радянській Армії
1982–1984 — "пітерський період"
1984 — повернувся до України
1988 — вийшов друком перший твір "Зимова повість"
1991 — одружився з Наталею
1997 — Мала Шевченківська премія за роман "Сталінка"; журналіст на СТБ
2006 — вийшли романи "Син тіні", "Знак Саваофа", "Богемна рапсодія"

Зараз ви читаєте новину «Олесеві Уляненку дав квартиру Кучма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути