вівторок, 20 червня 2017 05:46

Оксана Кононець випала з п'ятого поверху

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  42-річна Олена Котляренко із Чернігова сидить біля своїх фотографій у Національному музеї Тараса Шевченка в столиці. У фотопроекті ”Нескорена краса” має образ закоханої. Пересувається на візку, відколи 23-річною отримала травму шиї
42-річна Олена Котляренко із Чернігова сидить біля своїх фотографій у Національному музеї Тараса Шевченка в столиці. У фотопроекті ”Нескорена краса” має образ закоханої. Пересувається на візку, відколи 23-річною отримала травму шиї

— Коляска — не приговор. Можем быть такими же красивыми, обаятельными, успешными, как и обычные девушки, — говорить 18-річна ­Ольга ­Сікірницька з Одеси. Вона — учасниця благодійного фотопроекту "Нескорена краса". 12 жінок на візках сфотографували в різних образах. Знімки показали 15 червня у столичному Національному музеї Тараса Шевченка.

— Я в інвалідному візку — з дитинства, — продовжує Ольга. Під'їжджає до своєї світлини на стіні. Там вона в образі ляльки в рожевій сукні, тримає м'які іграшки. — Цей образ вибрали, бо я наймолодша серед учасниць.

У 8 років у мене виявили пухлину грудного відділу хребта. Зробили кілька операцій. Під час однієї лікарі зачепили спинний мозок. Я перестала ходити. Зараз маю ціль — стати самостійною й незалежною. Тому навчаюсь у вузі на комп'ютерній інженерії, розробляю сайти.

У підсобній кімнаті закінчують робити макіяж організаторці проекту 24-річній Оксані Кононець із Києва.

— Идея пришла полгода назад. Тогда я стала победительницей на Всеукраинском конкурсе красоты среди девушек на колясках. — каже Оксана. У 19 років випала з вікна п'ятого поверху. Пошкодила хребет. Відтоді пересувається за допомогою візка. Рухи рук обмежені. Працює фотомоделлю.

— Веду активний спосіб життя. До травми була візажистом. Рік тому вирішила зняти, як роблю собі макіяж. Тепер постійно викладаю відео, де показую дівчатам із неповносправними руками, як правильно фарбуватися.

Фотографії розглядає лікар-невролог Розалія Кобилянська.

— Нещодавно повезли онуку-школярку в "Діслейленд" у США, — каже вона. — Гуляли цілий день. Після цього запитали, що їй запам'яталося найбільше. Відповіла: "Зрозуміла, що в Америці багато інвалідів". Пояснила, що в Україні вони також є. Просто ми їх не бачимо.

У нас люди з обмеженими фізичними можливостями зустрічають бар'єри скрізь. Для них проблема навіть вийти з квартири на вулицю.

Виставка "Нескорена краса" працюватиме до 29 червня. Після цього її планують показати за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Кононець випала з п'ятого поверху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути