Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2019 05:45

Не спішіть записуватися на платні курси

— 54 тисячі абітурієнтів не зможуть вступити до університетів, бо не склали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови й літератури. Щоб рік не сидіти вдома, раджу освоювати онлайн-професії, які будуть популярні в найближчі 10 років, — каже кадровий менеджер Таміла Супрунюк, 37 років.

Що таке "дистанційне працевлаштування"?

— Робота віддалено від фірми. Американці це практикують із 1972-го. Таку в Україні шукає кожен 50-й працівник. А кожна 20-та вакансія — це робота поза офісом.

Хто шукає таку роботу?

— Жінки в декреті. Батьки, чиї діти часто хворіють і не відвідують дитячі садки. Ті, хто має доглядати за літніми батьками. Люди, які потрапили під скорочення і вирішили змінити спеціальність, щоб заробляти більше.

Що виграє роботодавець?

— Після 2014-го багато компаній перевели співробітників на дистанційне праце­влаштування, щоб економити на оренді офісу. Це дозволяє також заощаджувати на оргтехніці й канцелярії, електроенергії та мобільному зв'язку. Не треба компенсувати витрати на проїзд і за понаднормову роботу. Фірма працює у столиці, а фрилансера має в Рівному чи Вінниці, де зарплати менші. Багато хто в такий спосіб приховує реальну кількість співробітників і не сплачує податків.

Які професії найбільш оплачувані?

— Найвищі зарплати мають програмісти, відеоблогери, дизайнери графіки, копірайтери і SMM-менеджери. Отримують від 5 до 60 тисяч гривень на місяць.

Скільки часу треба, аби перевчитися?

— За півроку можна опанувати профе­сією. Вітчизняні вузи не готують спеціалістів для інтернет-професій на зразок RRS чи ­SЕО-менеджер. Але є курси та онлайн-тренінги. Багато з них безкоштовні. Якщо не впевнені, що посада вам підійде, не спішіть записуватися на платне навчання. Перегляньте безкоштовні відеоуроки на "Ютубі", виконайте практичні завдання для новачка. За день-два відчуєте, чи хочете продовжувати.

Кожен 10-й учасник платних курсів вимагає повернути гроші. Якщо це неможливо, домовляється, щоб лекції прослухав хтось із родичів чи друзів.

По книжках вивчати професії не вдасться. Вимоги до реклами змінюються набагато швидше, ніж виходить підручник. Навіть минулорічні статті можуть бути неактуальні. Хто знає англійську — переглядають англомовні ютуб-канали від найкращих лекторів і блогерів.

Чому не всі обирають дистанційну роботу?

— Ті, хто працював віддалено хоча б два роки, не хочуть повертатися в офіс. Хоча не всім підходить робота з дому. Багатьом важко заставити себе працювати, коли поряд телевізор і диван. Ще засмоктують соцмережі. Робота в офісі від цього рятує, бо у багатьох компаніях на комп'ютерах заблокований доступ до "Фейсбука". Дехто відмовляється від роботи вдома навіть за великі гроші, бо вважає, що так не зможе побудувати успішну кар'єру. Багатьом бракує спілкування з колегами. А роботу поза офісом виконують уночі або на вихідних — для додаткового заробітку.

Які недоліки віддаленої роботи?

— Відсутність вихідних, відпусток, лікарняних. Якщо в офісі ти маєш відпрацювати з 10-ї до 18:00, то під дистанційним праце­влаштуванням роботодавці часто розуміють доступність і самовіддачу працівника 24 години на добу сім днів на тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Не спішіть записуватися на платні курси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути