середа, 30 грудня 2009 17:01

На пам"ятник Євгенії Мірошниченко бракує грошей

Автор: фото: з сайту www.viktor-kurin.narod.ru
  Співачка Євгенія Мірошниченко виконує партію Джильди в опері Джузепе Верді ”Ріголетто”. Поряд Віктор Курін виконує партію Ріголетто
Співачка Євгенія Мірошниченко виконує партію Джильди в опері Джузепе Верді ”Ріголетто”. Поряд Віктор Курін виконує партію Ріголетто

— За що її так не злюбили у Київраді? Жодної гвоздички на похорон не принесли, телеграми не надіслали. А вона не лише народна артистка і Герой України. Вона почесний житель Києва, — дивується Зоя Хужко, 73 роки, сестра співачки Євгенії Мірошниченко. Артистка померла 27 квітня на 78 році життя від тромбу.

— Я звинувачую міську адміністрацію у її передчасній смерті. Сестру доконала боротьба за Малий оперний театр. Він п"ять років існує тільки на папері. Під нього  віддали приміщення Будинку культури трамвайників, біля метро Лук"янівська. Євгенія мріяла зробити там оркестрову яму. Але бізнесмени, які орендують землю, перекрили під"їзд.

На її могилі стоїть дерев"яний хрест із фотографією. Його купили студенти музичної академії ім. Чайковського. З 1980-го Мірошниченко викладала там сольний спів.

— Могила у самому верху головної алеї кладовища, поруч Шалімов і Амосов. Але пам"ятник ставити ні за що. Після поховання залишилися 10 тис. гривень, цього вистачить лише на одну гранітну сходинку. Хочу оголосити про збір, може, відгукнуться люди?

На сороковини в академії студенти організували жалобний концерт.

— Євгенія Семенівна така була: доки не причепуриться, не виходить на люди, — згадує гуморист Анатолій Паламаренко, 70 років. Він був її колегою по академії. — Студенти її боялися, бо була сувора. Але коли виправдовували надії, могла їх розцілувати.

Євгенія Мірошниченко 40 років була примадонною Нацопери. Улюбленою в неї була партія Лючії ді Лямермур в однойменній опері Доніцетті. Її любили комуністичні лідери Микита Хрущов, Володимир Щербицький. 14-річною вона співала у Кремлі для Йосипа Сталіна, той аплодував їй стоячи. Була єдиною співачкою, яка брала ноту ля третьої октави.

Зараз ви читаєте новину «На пам"ятник Євгенії Мірошниченко бракує грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути