пʼятниця, 08 грудня 2017 00:40

На Аду Роговцеву завели кримінальну справу в Росії

Автор: ФОТО: Анатолій Гаєвський
  Режисер та актриса Катерина Степанкова цілує руку матері, Аді Роговцевій, під час її творчого вечора в столичному театрі імені Івана Франка
Режисер та актриса Катерина Степанкова цілує руку матері, Аді Роговцевій, під час її творчого вечора в столичному театрі імені Івана Франка

Актриса допомагає українській армії

— Це добре, коли довго живеш. Але це — ­випробування. Як казав мій покійний чоловік Костянтин Степанков: "Старість — то велике паскудство", — говорить артистка 80-річна Ада Роговцева. 1 грудня в столичному Національному театрі імені Івана Франка на честь свого ювілею влаштувала творчий вечір "З тими, кого люблю". День народження відсвяткувала 16 липня.

О 18:30 в холі театру збирається натовп. Дехто — з букетами троянд. Усіх на вході перевіряють металошукачами охоронці.

Початок затримують на півгодини. До зали заходять президент Петро Порошенко з дружиною Мариною. Під руку веде Аду Роговцеву на сцену. Вона одягла чорну сукню до підлоги з блискітками. Її зустрічають стоячи.

— Ада Миколаївна — один із перших волонтерів. Організувала збір коштів для допомоги армії й лікування наших поранених воїнів, — говорить у промові президент. Вручає Роговцевій Державну премію імені Олександра Довженка за вклад у віт­чизняне кіномистецтво.

На сцені розігрують біографічні сцени з життя Ади Миколаївни. Акторка 33-річна Ольга Атанасова грає її в молодості. Головна героїня розповідає, що мала комплекси через невисокий зріст і високий голос. Батьки наполягали на журналістській освіті. Однак подруги переконали йти до театрального інституту. Текст читає російською.

— 35 років я пропрацювала в Київському національному академічному театрі імені Лесі Українки. Грала російською, — каже Ада Миколаївна. — 60 років поспіль щомісяця виступала у Росії. Однак в Україні працювала на радіо, телебаченні, викладала рідною мовою, дітей вивчила в українських школах.

Під час вечора показують уривки з вистав, де брала участь Ада Роговцева. Її донька, 45-річна Катерина Степанкова, грає шматок вистави "Варшавська мелодія-2" про кохання москвича та польки в радянські часи. Ада Роговцева виконала головну роль польки Гелени 680 разів.

— Якось показували цю виставу, коли в залі було 20 "правосеків", — розповідає Степанкова. — Говорила: "Хлопці, тільки прийдіть без зброї — у нас Кремль на декораціях зображений. Тільки ми не про те граємо. А показуємо, що це нехороше".

На кінець вечора Ада Миколаївна з іншими акторами читає власний вірш "Я змінюю". Півгодини глядачі не відпускають її зі сцени.

— Після інституту я потрапила до трупи театру імені Лесі Українки. У гримерці сиділа поряд з Адою Миколаївною, — розповідає в холі театру актриса 51-річна Ольга Сумська. — Вона — іскрометна, любить імпровізувати на сцені. Її важлива риса — не боїться віку. Є актриси, які себе перекроїли багато разів, бо хочуть виглядати молодими. Ада Роговцева просто перейшла на ролі матерів. Не боїться бути собою, тому в топі досі.

Якось вона запросила до себе додому. Одразу не впізнала — без гриму, у фартуху, з деком пиріжків, господиня й мама великого сімейства. Сиділи до глибокої ночі, пили чай. Кость Петрович Степанков розповідав про кіно й театр. Пиріжки були смачні. Тієї ночі Ада Миколаївна подарувала мені на пам'ять книжку про театральну актрису Бабанову й кришталевий келих. Сказала: "Нехай твоє творче життя буде завжди наповненим".

Ада Роговцева виконала понад 70 ролей у театрі та більше сотні — в кіно. Зараз викладає в Київському національному університеті театру, кіно й телебачення ім. Івана Карпенка-Карого. Гастролює з концертами й виставами Україною. Грає в столичному Театрі на лівому березі й театрі "Сузір'я".

З початком війни на Донбасі Ада Роговцева три-чотири рази на рік їздить виступати перед українськими військовими. Збирає кошти для них. Майже три роки не була в Росії. Там на неї завели кримінальну справу — мовляв, заробленими в Росії грошима фінансує українську армію.

1937, 16 липня — Ада Роговцева народилася у Глухові на Сумщині

1958 — стала актрисою Київського національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки

1994 — почала співпрацювати з Київським академічним театром драми та комедії на лівому березі

2004, 22 липня — чоловік, актор і режисер Костянтин Степанков, помер на 77-му році життя

2007 — отримала звання Героя України

2012, 1 липня - втратила сина, 49-річного Костянтина

Зараз ви читаєте новину «На Аду Роговцеву завели кримінальну справу в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути