середа, 02 листопада 2011 00:45

Музикант за день збирає глечик грошей

Автор: фото: Світлана Корженко
  Музикант Міхель Гонашвілі грає на чіанурі біля собору Свєтіцховелі в грузинському місті Мцхета. За день заробляє 60 ларі, майже 300 гривень
Музикант Міхель Гонашвілі грає на чіанурі біля собору Свєтіцховелі в грузинському місті Мцхета. За день заробляє 60 ларі, майже 300 гривень

— Зараз у Грузії одиниці вміють грати на чіанурі, — каже 83-річний Міхель Гонашвілі. Уже 20 років він грає біля собору Свєтіцховелі в грузинському місті Мхцета за 6 км від Тбілісі. — Нас називають національною гордістю Грузії, але за гру платять лише туристи.

Міхель зранку приходить до храму з розкладним стільцем. У руках тримає чіанурі (грузинський 3-струнний інструмент. — ГПУ) та глиняний глечик. Кілька хвилин гріє інструмент на сонці.

— Перед грою чіанурі треба обов'язково погріти, щоб випарувалася зайва волога з деревини, — пояснює. — Корпус інструмента зроблений із сосни, шия — з берези, а струни — з кінського волосу. Ці матеріали сильно вбирають вологу, яка псує інструмент. Раніше за звучанням чіанурі визначали погоду. Якщо грає тихо і нечисто, буде дощ. М'яко — на гарну погоду.

Виконує грузинську пісню "Гапрінді шаво мерцхало". Його одразу ж обступають люди. Кидають у глечик копійки і просять виконати "Суліко".

— Завжди намагаюся вгодити туристам, бо це мій заробіток, — розповідає Міхель. Він говорить російською з грузинським акцентом. — Із дружиною виховуємо 15-річного онука Левана. 1998 року старший син загинув в автокатастрофі, а через рік від раку померла невістка. Отримуємо по 100 ларі (приблизно 500 грн. — "ГПУ") пенсії. Цих грошей вистачає лише на комунальні платежі. А Левана треба до школи зібрати, за гуртки заплатити, одягти і нагодувати. Тому щодня перед собором гроші заробляю. Онук уміє грати на чіанурі, але зі мною під собором стояти соромиться, щоб однокласники не сміялися.

Чоловік у бежевій куртці фотографує музиканта на мобільник. Кидає у глечик $5.

— До вечора глечик має бути повним, — Міхель заглядає всередину. — Зараз збираємо гроші, щоб відремонтувати дах.

Знає кілька сотень грузинських пісень.

— Пісня мене все життя виручала. Коли служив в армії, то всі підлоги драяли, а я майорів на застіллі розважав. Службу проходив у Запоріжжі. Там хлопці навчили мене українських і російських пісень. Туристи дивуються, коли починаю співати "Розпрягайте, хлопці, коні". Один чоловік за цю пісню дав мені 20 доларів. Якось моїх пісень до вечора слухала пара з Києва. Дали мені 100 доларів. Але я грошам не радий був, бо наступного дня захрип.

Цього року Міхель святкуватиме 60 років подружнього життя.

— Я працював шофером у колгоспі, а дружина танцювала в місцевому ансамблі. Напросився провести її додому. Біля будинку її чекав батько. Накинувся на мене з кулаками. Та я сказав: "Кривдити вашу доньку не збираюся. Хочу, щоб вона була моєю дружиною". Уночі з друзями викрав її з дому, а через день зіграли весілля. Відтоді жодного разу не знімав із пальця обручку.

Зараз ви читаєте новину «Музикант за день збирає глечик грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути