Ексклюзиви
пʼятниця, 10 червня 2011 00:00

Могили самогубців поливають водою

У райцентрі Кам'янка на Черкащині за всю весну не було дощів. Кам'янчани звинувачували в тому міську раду, бо перед Великоднем на цвинтарі замість старої іржавої встановили нову бетонну огорожу. У середу зранку люди розібрали частину бетонної огорожі, а надвечір пішов дощ.

— Немає дощу, бо погородилися цвинтарь до Паски, а це великий гріх, — говорить кам'янчанка 70-річна Катерина. — Скільки й помню, ніколи такого люди не робили, мені баба казала: "Боронь Боже, городиться до Паски або хоронить вішальника на кладовищі. Рік дощу не буде. Слава Богу, хватило розуму розібрать. І скажіть, що це дурниці. Всю весну й краплини на город не впало. Скрізь дощі йшли у селах по району, калюжі тиждень стояли. У нас злило, коли розгородили кладовище.

За повір'ям, під час посухи треба полити водою могилу самогубця.

— Це притягує хмари. На цвинтарі саме того року весною поховали молодого хлопця, що повісився. Торік наприкінці липня люди набрали у відра з колодязів води й вилили відер 20, — розповідає місцевий Василь. — Рідні покійного після того скандалили, бо могила від вилитої води провалилася. А дозволу у них не спитали. Через три тижні пішов дощ.

Священик Української православної церкви Київського патріархату із Кам'янки Петро Скіцка, 33 роки, називає такі дії людей вірою в забобони.

— Назвати такі вчинки гріхом я не беруся. Але це не має нічого спільного з вірою, християнством. Я такі речі не благословив би. Хтось колись щось придумав, обставини збіглися і сформувалася традиція.

Зараз ви читаєте новину «Могили самогубців поливають водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути