вівторок, 23 січня 2018 05:25

"Мишину могилу не раз поганили. Когда его признали Героем Украины, это наконец‑то прекратилось"

22 січня виповнилося чотири роки з дня смерті ­Михайла Жизневського з білоруського Гомеля і Сергія Нігояна із села Березнуватівка Солонянського району на Дніпропетровщині. Обидва загинули від вогнепальних поранень біля столичного стадіону "Динамо" під час Революції гідності. Сергій Нігоян помер близько шостої ранку, Михайло Жизневський — за 3 год.

— Сын снился лишь раз, — говорить батько Сергія Нігояна 49-річний Гагік Нігоян. — Він усміхався і, здавалося, світився. На душі після цього стало тепло. Але це відчуття швидко минуло. Ніколи не змирюся з тим, що Сергія немає.

Сергій Нігоян народився у вірменській родині. Його батьки втекли в Україну під час війни в Нагірному Карабаху. Вчився у Кам'янському коледжі спортивного виховання. На другому курсі його відрахували. Працював вантажником, продавав шаурму. На Майдан приїхав 8 грудня 2013-го. На момент смерті йому було 20 років.

На честь Нігояна перейменували проспект Калініна у Дніпрі та назвали одну з вулиць у Бережанах на Тернопільщині. У листопаді 2014 року йому посмертно присвоїли звання Героя України.

Батькам Михайла Жизневського "Зірку" Героя України вручив минулого літа президент Петро Порошенко.

— Мишину могилу не раз поганили. То написали на надгробке слово "предатель", то разбили фигурку ангела. Когда его признали Героем Украины, это наконец-то прекратилось, — каже мати 61-річна Ніна Жизневська. — Нагороду отримували у Києві. Коли поверталися назад, українські прикордонники зустріли нас із квітами. Запропонували каву. Мій чоловік Михайло Петрович пригостився, а я лишилася в автобусі — після смерті сина перенесла інфаркт, ходити важко.

Михайло Жизневський переїхав в Україну 2005-го. Працював зварником і монтажником вікон. Був позаштатним кореспондентом газети "Соборна Київщина". До 26-річчя не дожив чотири дні. Похований у селі Стяг Праці біля Гомеля.

Зараз ви читаєте новину «"Мишину могилу не раз поганили. Когда его признали Героем Украины, это наконец‑то прекратилось"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути