вівторок, 29 жовтня 2019 05:00

"Мати була шокована, а я — щаслива"

Автор: ФОТО НАДАНE Оленою ПОЧТАРЬОВОЮ
  Галина Тимошенко, Олена Афанасенко, Олена Почтарьова (зліва направо) виготовляють автентичні вінки. Світлана Задоровська фотографує їх на моделях
Галина Тимошенко, Олена Афанасенко, Олена Почтарьова (зліва направо) виготовляють автентичні вінки. Світлана Задоровська фотографує їх на моделях

37-річна Олена ПОЧТАРЬОВА з Черкас із подругами 40-річними Галиною ТИМОШЕНКО й Оленою АФАНАСЕНКО створила проект "Від лялі до кралі". Виготовляють автентичні вінки.

З авторками проекту зустрічаємося в кафе. Вони п'ють каву, пригощають лимонадом.

— Раніше працювала в "Епіцентрі", — каже Олена Почтарьова. — Мала cтабільну зарплату. Але було нудно. Вранці мало не плакала, так не хотіла йти на роботу. А потім захопилася виготовленням вінків і звільнилася. Мати була шокована, а я — щаслива.

— Якось привела старшу дитину на гурток із кераміки, — розповідає Галина Тимошенко. — Подивилася на роботи, спробувала сама. Вирішила — займатимуся творчістю.

Жінки познайомилися 2014-го, коли були волонтерами.

— Раніше вінки робили монахині чи баби. Зараз майстринь майже не залишилося, — продовжує Галина Тимошенко. — Нам стало цікаво самим зробити вінок у традиційній техніці. Перший весільний виготовили восени 2018 року. Знадобилося два місяці. Фото виклали у "Фейсбуку". Люди писали, що він чудовий. Радили професійно цим займатися. Вирішили започаткувати проект.

Жінки створюють вінки в різних техніках: воскові, з балабонів, паперових квітів, вовни та золотої нитки. Нещодавно показували їх на виставці в Переяславі-Хмельницькому на Київщині, у листопаді планують демонструвати у столиці.

— Кожен наш виріб — унікальний. Вимагає багато часу і майстерності, — розповідає Олена Афанасенко. — Виготовлення вінків на замовлення — це вимушена міра, щоб заробити на проведення виставок і придбання необхідних матеріалів. Ціни починаються від 800 гривень. Часто шкода продавати, бо вони заслуговують на те, аби бути музейним експонатом.

— Вінок — це атрибут жіночності. Дівчата носили їх до заміжжя, а тоді заміняли очіпком, — каже Почтарьова. — Весільні вінки робили по-багатому. Вставляли шматочки дзеркала, обгортки від цукерок, лелітки, намистини, пір'я. Після обряду їх часто вкладали в ікони.

Кожен регіон України мав власні техніки створення вінків. На Івано-Франківщині вони були барвисті. У них вплітали блискучий дощик, який шарудів. В одного колекціонера бачили незвичний вінок із тонкої кольорової стружки. Його краще не чіпати, бо одразу розсипається. Також нас зацікавив вінок із Херсонської області — із вплетеними ягодами. На Львівщині їх плели із самшиту, прикрашали паперовими квітами. На Полтавщині робили з балабонів. Додавали павичеве пір'я, сухозлітку — сріблясті чи золотисті металеві нитки. На Чигиринщині вінки виглядали, як капелюшок. Найскладніші виготовляли на східному Поділлі — кількість кульок із воску в них могла сягати кількох тисяч.

Для весільних вінків живих квітів не використовували. Вірили, тоді кохання зав'яне швидко. Але цьому є і раціональне пояснення — в одному вінку могло виходити заміж півсела. Тому мав бути міцний і довговічний.

Наймолодшій моделі 3,5 року

Вінки, що виготовляють Олена Почтарьова, Галина Тимошенко й Олена Афанасенко, фотографує на моделях киянка 40-річна Світлана Задоровська.

— Я працювала економістом. Утомилася від цієї галузі. Відчувала, що пропадаю, — каже. — Чоловік подарував камеру — знав, що завжди любила фотографувати. Займаюся цим чотири роки. Чоловік підтримує. Але трохи свариться, коли обробляю світлини до другої ночі.

— Для проекту фотографуємо маленьких і старших дівчат. Нашій наймолодшій моделі — 3,5 року, — говорить Олена Почтарьова.

Зараз ви читаєте новину «"Мати була шокована, а я — щаслива"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути