
Ластівки-салангани роблять гнізда з власної слини. Домішують до неї пір'я, травинки й кору дерев. Ці гнізда — один із найдорожчих делікатесів світу. Коштують від $2,5 тис. за кілограм.
700 років тому китайці почали готувати з них супи. Зараз порція страви у недорогому ресторані на острові Ява коштує $50, у Гонконзі — у кілька разів більше. На смак приготовані гнізда нагадують осетрову ікру.
Ці ластівки живуть в Індонезії, Малайзії, Таїланді та В'єтнамі. Домівки ліплять на скелях і в печерах на морському узбережжі. Місцеві мешканці піднімаються за ними на бамбукових драбинах або спускаються по скелі на мотузках із ліан. У кулінарії цінуються молоді гнізда, оскільки старі забруднюються пилом, у них заводяться личинки метеликів. Із таких виробляють желатин.
На побудову одного гнізда салангана витрачає 35–40 днів. Важить воно близько 15 грамів.
Коментарі