Ексклюзиви
середа, 13 травня 2020 08:21

Замах на Папу: снайпер вистрілив шість разів

Замах на Папу: снайпер вистрілив шість разів
Замах на Папу: снайпер вистрілив шість разів Фото : 2.BP.BLOGSPOT.COM

13 травня 1981-го під час зустрічі з паломниками на площі Святого Петра в Римі снайпер Мехмет Алі Аґджа з Туреччини стріляв у Папу Римського Івана Павла ІІ (1920–2005). Випустив шість куль. Одна влучила в живіт понтифіка, друга – в руку.

Напад стався на площі святого Петра у Ватикані. У день замаху на площі зібралися понад 20 тис. паломників. Аґджа взяв на руки немовля якоїсь жінки. Коли побачив, що до нього наближається папомобіль, віддав дитину назад. І почав стріляти. Куля влучила в живіт, завдавши Івану Павлу ІІ важкого поранення, але оминула життєво важливі органи. Папа втратив понад 70% крові. Переніс 5-годинну операцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський попросив вибачення у вченого

Аґджу негайно затримали. З'ясувалося, що він був членом ультраправої групи "Сірі вовки". В Італію потрапив після того, як втік з турецької в'язниці, де відбував термін за вбивство та пограбування банків. Аґджу засудили до довічного ув'язнення.

Одразу ж виникло кілька версій замаху, головна з яких – помста Радянського Союзу. Замовників теракту – ісламістську терористичну організацію "Сірі вовки" – шукали 30 років. Іван Павло II ще в травні 1981 року повідомив про те, що прощає Аґджу. Під час ув'язнення той попросив аудієнції у Папи. У 1983 році Понтифік зустрівся з терористом в римській в'язниці і довго розмовляв з ним віч-на-віч.

Папа Римський Іван Павло II 24 вересня 1989 року від імені церкви попросив вибачення у вченого Галілео Галілея (1564-1642). Повернув йому "право бути законним сином церкви".

Зараз ви читаєте новину «Замах на Папу: снайпер вистрілив шість разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути