Ексклюзиви
вівторок, 24 вересня 2019 08:20

Папа Римський попросив вибачення у вченого

Папа Римський попросив вибачення у вченого
Галілео Галілей зрікся своєї підтримки теорії про геліоцентричну будову Сонячної системи. Фото: Вікіпедія

Папа Римський Іван Павло II 24 вересня 1989 року від імені церкви попросив вибачення у вченого Галілео Галілея (1564-1642). Повернув йому "право бути законним сином церкви".

1615 року Папа Римський Павло V заявив, що вчення, згідно з котрим Сонце нерухоме і знаходиться в центрі світу "хибне, абсурдне, єретичне по формі і протирічить Святому письму". Найвідомішому учениму Європи Галілео Галілею було наказано переглянути свої погляди. Наступного року Галілея викликали в Рим на суд інквізиції. Будучи ізольованим у палаці інквізиції, він користувався великими привілеями - займав три кімнати, мав слугу, вів переписку без контролю з боку цензури.

Перший допит відбувся навесні 1633 року і Галілей підтвердив, що згоден покаятися. За 18 днів його звільнили із в'язниці.

Галілео Галілей помер 8 січня 1642-го у своєму ліжку. Папа Урбан заборонив ховати Галілея в родинному склепі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Римська церква встановить пам'ятник Галілею у Ватикані

Папа Римський Іван Павло II публічно приніс вибачення покійному Галілео Галілею, оголосив рішення інквізиції помилковим і реабілітував вченого, повернувши йому "право бути законним сином церкви". Потім були реабілітовані Джордано Бруно, Савонарола, Ян Гус і Мартін Лютер. З моменту обрання Папою Іоанн Павло II вибачався з різних причин приблизно 100 разів.

Під загрозою тортур Галілей зрікся своїх поглядів. Загальновідоме твердження, за яким після суду Галілей сказав "І все-таки вона крутиться!", є вигадкою, поширеною журналістом Джузеппе Баретто у XVIII столітті.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський попросив вибачення у вченого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути