вівторок, 13 листопада 2018 05:05

Із 300 кімнат заселені вісім

— Увесь гуртожиток сидить у боргах. Ще з минулої зими почали надходити рахунки за комунальні по 2,5 тисячі гривень. Нам рахують за тарифами для юридичних осіб. Деякі сім'ї через це виїхали. Боїмося, що можемо опинитися на вулиці, — каже 56-річна Тетяна Реутська із Ясинуватої Донецької області.

Два роки мешкає у гуртожитку в місті Синельникове Дніпро­петровської області. Будівлю для переселенців відремонтували за кошти Євросоюзу. Зараз із 300 кімнат заселені вісім.

— У гуртожитку поставили бойлери, купили холодильники, меблі. Але ремонт зробили без утеплення. Батареї ледь теплі. Взимку лягала спати в куртці, валянках. Щоб зігрітися, обкладалася пляшками з гарячою водою. Користувалася електричними обігрівачами. Але це мало допомагало, бо великі кімнати і високі стелі. Оформити субсидію не можна. Для цього треба встановити окремі лічильники. Зараз — один на всіх. Тому набігли великі борги за газ, електрику. Я винна чотири тисячі. Але платити не маю чим. Після операції фізично працювати не можу. Легшу роботу в центрі зайнятості поки не підшукали. Залишилася без доходів.

— Борг мешканцям доведеться погасити, — каже 39 річний Володимир Плетенко, юрист правозахисної групи "Січ". — У Дніпрі в гуртожитках для переселенців теж була така проблема. Там міськрада виділила дотацію на погашення боргів. Зверталися до Синельниківської міськради, але нам відмовили. Направили повторне звернення. Чекаємо на результат.

Ще одна проблема — переселенцям надали житло за програмою, профінансованою Євросоюзом. Але гуртожиток перебуває на балансі місцевого професійного ліцею. Його керівництво розклеїло оголошення про те, що мають право розпоряджатися будівлею. Вимагають, щоб переселенці сплатили борги.

Зараз ви читаєте новину «Із 300 кімнат заселені вісім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути