вівторок, 23 травня 2017 00:20

Іспанець продає знімки українських солдат

Автор: Мар’яна Чорнієвич
  Іспанець Хуан Мора вважає Львів найкращим містом світу
Іспанець Хуан Мора вважає Львів найкращим містом світу

Іспанський фотограф 42-річний Хуан Мора 7 років живе у Львові, робить знімки бійців АТО, допомагає волонтерам на Донбасі.

— Приїхав як турист, але за кілька тижнів вирішив залишитися. Львів — моє найулюбленіше місце в світі. Тут є багато відмінностей з іспанською культурою і водночас вони подібні. Україна — справжня європейська країна. Щоправда, є багато речей із Радянського Союзу. Наприклад, ринки. Вони нагадують дитинство, коли у 1980-ті Іспанія була бідною країною. Зараз ці торгові лавки замінили супермаркети. Життя тут складніше, ніж в Іспанії, — розповідає Хуан Мора.

До переїзду в Україну тут нікого не знав. Знайомився з місцевими в інтернеті, на вулиці або у кафе.

Працюю в інтернеті, тому не прив'язаний до конкретної країни чи якогось міста. Займаюсь фотографією і дизай­ном. Знімаю для канадського фотостоку.

З початком війни, як фотограф допомагаю у Центральному військовому госпі­талі. Фотографую солдат для проектів Волонтерської сотні і продаю ці знімки, щоб мати, як їм допомагати.

Двічі був на Донбасі. Вперше — влітку торік, удруге — кілька тижнів тому. Плануємо наступну поїздку. Веземо їжу, одяг. Співпрацюю з іспанською діаспорою. Українці там багато допомагають.

Ціни в Україні на оренду житла, без комунальних послуг, нижчі, ніж в Іспанії. Їжа, одяг — дорожчі. Якщо тобі пощастить, то в Україні отримаєш 5–6 тисяч гривень заробітку, середня зарплата в Іспанії коливається від 700 до 1000 євро — 20–29 тисяч гривень.

Вивчення української мови — це моя велика драма. Проблема в тому, що працюю англійською та іспанською, не дивлюся телевізор. Маю серйозні проблеми з граматикою — якби складав речення, мене ніхто б не розумів, будую їх за прикладом іспанської. А ще у нас різняться алфавіти, і я дуже лінивий учень. Тому соромлюсь розмовляти. Львів'яни мене вводять в оману: я вивчаю слово, точно знаю, що воно українське, використовую його деінде й ніхто мене не розуміє, бо воно польське. Наприклад, я думав, що "байк" — це "ровер".

В Україні одружився з львів'янкою, але ми розлучилися. Від шлюбу маю сина Лук'яна.

Зараз ви читаєте новину «Іспанець продає знімки українських солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути