понеділок, 19 січня 2009 18:36

Ірині Бочай дадуть чотирикімнатну квартиру

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Киянка Ірина Бочай (ліворуч) тримає в руках скрипку, яку її доньці Насті подарувала Тетяна Іванівна з райцентру Долина Івано-Франківської області
Киянка Ірина Бочай (ліворуч) тримає в руках скрипку, яку її доньці Насті подарувала Тетяна Іванівна з райцентру Долина Івано-Франківської області

Міськрада запропонувала родині 31-річної киянки Ірини Бочай 4-кімнатну квартиру. Призерка шоу-проекту "Танцюю для тебе" із чоловіком та вісьмома дітьми мешкає у напівзруйнованому будинку в центрі Києві. У тісній кімнаті стоять два двоповерхові ліжка, одне звичайне. Кульки з речами складені в коридорі на антресолях.

— Нову квартиру біля ВДНХ ми вже бачили, — каже Ірина. — Там з вікон видно іподром, льодовий стадіон. 22 січня комісія міськради розглядатиме наше питання про ордер.

У проекті "Танцюю для тебе" Ірина з Дядею Жорою посіли друге місце. Їй подарували "Шкоду Фабію". Нині Бочай закінчує водійські курси.

— Машину, мабуть, доведеться продати, — міркує. — Вона дорога в обслуговуванні й замала для нашої сім"ї. Може, продамо й купимо щось більше. Або вкладемо гроші в ремонт і меблі. Бо в нову квартиру не маємо нічого — голі стіни. А в нас і ліжок на усіх не вистачає, ще треба шафи. Може, в кого є зайві? Ми були б вдячні. Та квартира наче непогана, хоч і замала — 72 "квадрати". Нам положено щонайменше 5-кімнатну. Але ми й цим задоволені. Раніше заступниця мера Ірена Кільчицька пропонувала нам житло на Лівому березі. Та ми відмовилися, бо до музичної школи дітям далеко їхати. У нас двоє грають.

12 січня для старшої доньки Ірини 13-річної Насті ми передали скрипку, яку подарувала 54-річна Тетяна Іванівна з Івано-Франківщини. Вона прочитала статтю про родину Бочай, надруковану в "ГПУ" 14 листопада торік. Ірина скаржилася, що донька виросла зі старого інструмента, а на новий нема грошей.

Із Тетяною Іванівною ми зустрілися 5 січня біля її будинку в райцентрі Долина на Прикарпатті. Жінка в довгому зеленому пальті з хутряним коміром повертається з роботи — вона працює майстром у ЖЕКу.

Фотографуватися і казати своє прізвище відмовляється.

— Скрипку від щирого серця даю, а не для реклами, — замотує інструмент у картату сорочку, щоб щільно ліг у футляр. — Я на ній грала — закінчила музшколу в Рахові на Закарпатті. Та музикантом бути не хотіла, батьки запхали в музичну добровільно-примусово. Кидала тричі, бо все мріяла про гітару, а її в школі не було. Потім вивчилася на будівельника. Скрипка лежала без діла. Діти грати не бралися, племінники теж. Цій скрипці уже 30 років. Інструмент виготовлений на Одеському заводі, коштував 15 рублів.

В нову квартиру не маємо нічого — голі стіни

Настя Бочай навчається у сьомому класі. Шість років займається музикою. Грає в оркестрі "Барокко" та в ансамблі скрипалів.

— У музичну школу відводила двох доньок Катю і Настю, — розказує мати. — Із вчителькою фортепіано не зійшлися характером. Через три місяці в них відбилося бажання до музики. Я півроку вмовляла спробувати щось інше. Пішли на скрипку. Каті було важко, бо вона лівша. Їй більше подобається шити й малювати, — малюнками й аплікаціями обклеєні стіни в дитячій. — А Насті скрипка сподобалася. Тепер вона у класі входить у трійку лідерів. Причому ті двоє — потомствені скрипалі.

За роки навчання Настя змінила кілька скрипок.

— Рука в Насті росте, постійно треба новий інструмент. Зараз учителька каже, що треба ще більшу — альт. Тому ця, що передала Тетяна Іванівна, може, Насті вже й не підійде. Але інструмент не пропаде. 7-річний син Олег теж хоче займатися.

Настя пробує грати на подарованій скрипці. Каже, її треба налаштовувати.

— Настя у нас баришня з характером, — говорить Ірина. — Скільки за ці роки сліз було. Коли щось не виходить, кидає скрипкою. Я наполягаю, щоби бралася знову. А вже як вдається, то перед дзеркалом таку Ассію Ахат нам показує. Але ж їй і репетирувати немає де. Ховається від малих як не у ванну, то в коридор. У сфері музики скрипалі — це еліта. І заробітки в них непогані. Дівчинка, старша від Насті на пару років, з її ансамблю на якомусь фестивалі зайняла друге місце і заробила 50 тисяч євро. Якщо Настя не лінуватиметься, то теж така буде.

— Дядя Жора в гості приходить?

— Та немає коли. На новорічні свята в нього якраз робота. Але дзвонить. Я з ним раджуся багато в чому. Він хороший друг.

Додає, що після проекту її стали впізнавати:

— Учитель у автошколі представляв мене групі: "У нас нова учениця, звати її...". А всі хором: "Іра Бочай".

Зараз ви читаєте новину «Ірині Бочай дадуть чотирикімнатну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути